Σύμφωνα με δεδομένα που αναλύθηκαν από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου και του Ιδρύματος ISI στο Τορίνο της Ιταλίας, η μουσική μπορεί να έχει αντίκτυπο και ακόμη και να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον κόσμο και τον τρόπο που συμπεριφέρεστε.
Για τη διεξαγωγή της έρευνάς τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μηχανική μάθηση για να προσδιορίσουν την αφήγηση, το ηθικό σθένος, τη στάση και τα συναισθήματα κάθε τραγουδιού και κατάφεραν να δημιουργήσουν συνδέσεις μεταξύ της μουσικής και της ηθικής πυξίδας ενός ατόμου.
«Η μελέτη μας παρέχει αδιάσειστα στοιχεία ότι οι μουσικές προτιμήσεις μπορούν να χρησιμεύσουν ως παράθυρο στις ηθικές αξίες ενός ατόμου», σημείωσε ο Χαράλαμπος Σαΐτης, ένας από τους ανώτερους συγγραφείς της μελέτης και λέκτορας στην ψηφιακή επεξεργασία μουσικής στο Queen Mary University of London’s School of Electronic Engineering και Πληροφορικής.
Πώς διεξήχθη η μελέτη;
Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 1.400 άτομα, τα οποία συμπλήρωσαν ψυχομετρικά ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση των ηθικών αξιών τους.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν λεπτομέρειες για τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες μέσω των likes της σελίδας στο Facebook.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξήγαγαν ακουστικά και στιχουργικά χαρακτηριστικά από τα πέντε κορυφαία τραγούδια των καλλιτεχνών που που προτιμούσε ο κάθε συμμετέχοντας.
Μέσω αλγοριθμικής ανάλυσης, η ομάδα προέβλεψε τις ηθικές αξίες των συμμετεχόντων με βάση αυτά τα εξαγόμενα χαρακτηριστικά.
Εφαρμόστηκαν τεχνικές επεξεργασίας κειμένου για τον έλεγχο της αφήγησης, των ηθικών αξιών, των συναισθημάτων και των συναισθημάτων στους στίχους.
Αποτελέσματα
Συγκεκριμένα, ο τόνος και η απόχρωση της μουσικής εμφανίστηκαν ως κρίσιμοι προγνωστικοί παράγοντες για τις αξίες που σχετίζονται με τη φροντίδα και τη δικαιοσύνη, ενώ τα συναισθήματα που εκφράζονται στους στίχους ήταν πιο αποτελεσματικά στην πρόβλεψη χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την πίστη, την εξουσία και την αγνότητα.
«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι η μουσική δεν είναι απλώς μια πηγή ψυχαγωγίας ή αισθητικής απόλαυσης, είναι επίσης ένα ισχυρό μέσο που αντανακλά και διαμορφώνει τις ηθικές μας ευαισθησίες», σχολίασε η Vjosa Preniqi, η κύρια συγγραφέας και διδακτορική φοιτήτρια στο Queen Mary’s.
«Κατανοώντας αυτή τη σύνδεση, μπορούμε να ανοίξουμε νέους δρόμους για παρεμβάσεις βασισμένες στη μουσική που προάγουν τη θετική ηθική ανάπτυξη».
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τραμπ: «Έρχονται κι άλλες διώξεις ανθρώπων του βαθέος κράτους», video
- Ελεύθερη η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το Σαββατοκύριακο
- Σπάνιο και εντυπωσιακό θέαμα: Όταν τα πουλιά “χορεύουν” και φωτίζουν τον ουρανό σε πόλη της Ρωσίας, vid
- Η ανακάλυψη κρανίου 1 εκατ. ετών στην Κίνα θα μπορούσε να αλλάξει όλα όσα γνωρίζουμε για την ανθρώπινη εξέλιξη
- Στην 24ωρη απεργία της 1ης Οκτωβρίου και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ: Πώς θα κινηθούν μετρό, λεωφορεία, τραμ και ταξί
- Έξαλλη η διεθνίστρια Whoopi Goldberg με τον Τραμπ μετά την ομιλία του στον ΟΗΕ – «Ανησυχώ»
- Μετά τις Περσείδες οι εντυπωσιακές… Ωριωνίδες: Πότε κορυφώνεται η νέα βροχή από «πεφταστέρια»
- Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2025» – Πώς εξαργυρώνεται η άυλη ψηφιακή κάρτα
- Η ταινία «Αρκάντια» θα είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας στα OSCAR – Δείτε το τρέιλερ
- Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες
Κύρια Θέματα

















