Σύμφωνα με μελέτες, ο ρυθμός με τον οποίο βλεφαρίζουν τα μωρά είναι μακράν πιο αργός από αυτόν των ενηλίκων ενώ επιστήμονες κατέγραψαν το αυτόματο (δίχως εξωτερικό ερέθισμα) βλεφάρισμα 269 παιδιών και εφήβων και 179 ενηλίκων.
Ειδικότερα, διαπίστωσαν ότι τα μωρά βλεφαρίζουν κατά μέσον όρο λιγότερο από δύο φορές το λεπτό, αλλά ο ρυθμός αυτός αυξάνεται σταθερά όσο μεγαλώνουν, έως την ηλικία των 14 ή 15 ετών. Οι ενήλικοι βλεφαρίζουν κατά μέσον όρο 10 έως 15 φορές το λεπτό.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Μία θεωρία λέει ότι επειδή τα μωρά έχουν ατελή όραση διατηρούν καλά ανοικτά τα μάτια τους για να αποτυπώνουν τις εικόνες που τα περιβάλλουν.
Επειδή, όμως, το βλεφάρισμα είναι μια αυτόματη λειτουργία που χρησιμεύει κυρίως για να καλύπτεται η επιφάνεια των ματιών με δάκρυα και να απομακρύνονται τυχόν σκόνες και απορρίμματα, μία άλλη θεωρία αναφέρει πως τα μάτια των μωρών χρειάζονται λιγότερη εφύγρανση και καθαρισμό επειδή είναι πολύ μικρά – και βεβαίως επειδή τα μωρά περνούν πολλές ώρες το 24ωρο κοιμισμένα.
(με πληροφορίες από baby. gr / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ιταλία: Περίπου 1.000 νοσταλγοί του Μουσολίνι συγκεντρώθηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, vid
- «Καρφιά» Γιαννακοπούλου για ΠΑΣΟΚ: «Να μην βάζουμε αυτογκόλ»
- Ποιές περιοχές απελευθέρωσαν οι Ρώσοι μέσα σε 24 ώρες
- Τραγωδία στην Αργεντινή: 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν λεωφορείο έπεσε από γέφυρα σε ποταμό, vid
- Βουλή: Επανακατάθεση επίκαιρης ερώτησης Ν. Ανδρουλάκη στον πρωθυπουργό για την ακρίβεια
- Ιαπωνία: Ζήτησαν από τον στρατό να βοηθήσει στη θανάτωση αρκούδων μετά από επιθέσεις
- Προϋπολογισμός: «Πετάνε» τα έσοδα του κράτος λόγω της… είσπραξης φόρων
- Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Έντονη οσμή καπνού στο υπόγειο πάρκινγκ του Πύργου Αθηνών
- Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ…στο πνεύμα του Χάλογουιν, vid
- Για ποιόν λόγο κατηγορεί το Ισραήλ την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο









