Το Σχέδιο υπογράφηκε για μια στενότερη αμυντική σχέση μεταξύ των δύο εθνών.
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη διατήρησης της υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Ο υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς, υπέγραψε σήμερα Δήλωση Πρόθεσης για αμυντική συνεργασία, με τον Τούρκο ομόλογο του, Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.
Το Σύμφωνο προβλέπει στενότερη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, τον εντοπισμό πιθανών κοινών εκπαιδευτικών ασκήσεων στη Μεσόγειο και την εξερεύνηση υποστήριξης ασφαλείας γύρω από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν.
Εκτός από τη συζήτηση για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον ομόλογο του «που χρησιμοποίησε την επιρροή της Τουρκίας ως φύλακα στη Μαύρη Θάλασσα για να επιτρέψει την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων ουκρανικού σιτηρών σε έθνη που το χρειάζονται περισσότερο».
Επίσης ενίσχυσαν τη συμφωνία σχετικά με την ανάγκη προσήλωσης στη συλλογική υποστήριξη των δύο κρατών προς την Ουκρανία.
«Χάρηκα πολύ που συνάντησα τον ομόλογο μου, υπουργό Γκιουλέρ, και συμφωνήσαμε από κοινού να εμβαθύνουμε την αμυντική σχέση ΗΒ-Τουρκίας.
«Η Τουρκία βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και, σε μια εποχή τέτοιας παγκόσμιας αστάθειας, η επιρροή τους δεν μπορεί να υποτιμηθεί.
«Η συμφωνία που υπογράψαμε θα δει τη σχέση μας να εξελίσσεται από δύναμη σε δύναμη και να ενισχύσει τη συνεργασία των εθνών μας στην άμυνα και την ασφάλεια», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς.
Στην πρώτη του συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του από τότε που ανέλαβε υπουργός Άμυνας, ο κ. Σαπς χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ελπίδα να δει την τουρκική επικύρωση από το κοινοβούλιο όσο γρηγορότερα γίνεται.
(με πληροφορίες από cnn. gr / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τρίκαλα: Με τρακτέρ οι αγρότες στο κέντρο της πόλης – Πέταξαν σανό έξω από γραφεία βουλευτών
- ΔΥΠΑ: «Ημέρα Καριέρας» στη Λάρισα στις 10/1/26 – 40 επιχειρήσεις και πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας
- Το Ιράν απειλεί με “σκληρά” αντίποινα απέναντι σε όποια επιθετική ενέργεια
- Θεσσαλονίκη: Την Κυριακή το μεσημέρι η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στα Μάλγαρα
- Θεσσαλονίκη: Στις 10 το βράδυ τα τελευταία δρομολόγια του ΟΑΣΘ, αύριο, παραμονή Πρωτοχρονιάς
- Είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν εντελώς την Ε.Ε.
- Καιρός: Έρχεται «λευκή» Πρωτοχρονιά με παγωνιά και χιόνια ακόμη και στην Αττική – Δείτε χάρτες
- Ποιοι είναι οι 18 βασικοί διαπραγματευτές στην αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου
- Πάτρα-Αγροτικά μπλόκα: Άνοιξε η μεγάλη περιμετρική οδός της πόλης
- Θεσσαλονίκη: Τέλος εποχής για τα χάρτινα εισιτήρια από 1η Ιανουαρίου – Επικύρωση ακόμη και με QR Code









