Ως αποτέλεσμα της λανθασμένης χρήσης της οθόνης, οι νέοι αναπτύσσουν προβλήματα υγείας καθώς και μικρότερο εύρος προσοχής, εμποδίζοντας την ψυχική τους ευεξία μακροπρόθεσμα.
Πώς διεξήχθη η έρευνα;
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Alert, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση 34 προηγούμενων μελετών και ανέλυσαν διάφορες μορφές χρήσης οθόνης (συμπεριλαμβανομένου του παιχνιδιού, της περιήγησης στο Διαδίκτυο, της χρήσης smartphone και της χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης) και συνέκριναν τη γνωστική απόδοση ατόμων με λανθασμένη χρήση οθόνης με τους υπόλοιπους.
Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά.
Αποτελέσματα
Αποκαλύφθηκε ότι όσοι είχαν σταθερά προβληματική χρήση οθόνης εμφάνιζαν σημαντικά χαμηλότερη γνωστική απόδοση από τους ομολόγους τους.
Η κύρια γνωστική περιοχή που επηρεάστηκε ήταν η προσοχή, συγκεκριμένα η παρατεταμένη προσοχή – η ικανότητα συγκέντρωσης σε ένα σταθερό ερέθισμα για παρατεταμένη διάρκεια.
Η δεύτερη πιο σημαντική διάκριση βρέθηκε στην «εκτελεστική λειτουργία», ιδιαίτερα στον έλεγχο των παρορμήσεων, αντανακλώντας την ικανότητα διαχείρισης αυτόματων αποκρίσεων ή «αντανακλαστικών».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το είδος της δραστηριότητας με οθόνη, δεν επηρέασε τα αποτελέσματα. Επιπλέον, αυτή η τάση δεν περιοριζόταν στα παιδιά, αλλά παρατηρήθηκε σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.
Γιατί είναι ανησυχητικό;
Οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που να τραβούν την προσοχή σας και να εκτρέπουν την εστίασή σας προς τα έξω. Αυτά μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε.
Οι αλγόριθμοι είναι επίσης εθιστικοί, καθιστώντας πιο δύσκολο για τα άτομα να απεμπλακούν από τις οθόνες τους. Έτσι, δεν συνειδητοποιούν καν πότε η χρήση της οθόνης έχει γίνει πρόβλημα.
Η προσοχή είναι το θεμέλιο των καθημερινών εργασιών. Τα άτομα με εξασθενημένη προσοχή μπορεί να δυσκολεύονται να συμβαδίσουν σε λιγότερο διεγερτικά περιβάλλοντα, όπως ένας στατικός χώρος εργασίας ή μια τάξη. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να βρεθούν να στρέφονται σε μια οθόνη.
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Προβλημάτισε η εικόνα του Ζελένσκι: Δεν πάνε καλά τα πράγματα για το Ουκρανονάτο – Video
- Εκπρόσωπος ΝΔ: Να μην γίνει η κινητοποίηση των αγροτών, ταλαιπωρία των πολιτών
- Επικό ΒΙΝΤΕΟ: Αλλοδαπός βγαίνει από φορτηγό και «παγώνει» όταν ακούει για τη Ρωσία
- Βενιζέλος: «Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν τελειώσει»
- Το μεγαλύτερο αεροπορικό ταξίδι στον κόσμο είναι γεγονός: Πτήση 29 ωρών από την Κίνα στην Αργεντινή
- Εκτός ελέγχου η βία ανηλίκων: Μαχαιρώθηκε από συμμαθήτριά της μέσα στο σχολείο!
- Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο υποκλίνεται στον Μάρτιν Σκορσέζε
- «Δεν θα πεθάνουμε για την Ουκρανία»: Γάλλοι φωνάζουν εδώ και τώρα για έξοδο από την Ε.Ε. – Video
- «Ecce Homo»: Το έργο του Μουνκάτσι από την “Τριλογία του Χριστού” έφτιαξαν μαθητές με 150.000 τουβλάκια LEGO, vid
- Με κάθε μέσο προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία για να γλιτώσουν την επιστράτευση, vid









