Σε μια νέα δημοσίευση με τίτλο “Οι αναπαραστάσεις οσμής από τα δύο ρουθούνια είναι προσωρινά διαχωρισμένες στον ανθρώπινο απειροειδές φλοιό“, που δημοσιεύτηκε στο Current Biology, η ομάδα αναφέρει λεπτομερώς το εύρημα ότι κάθε ρουθούνι έχει τη δική του αίσθηση όσφρησης, καταγράφοντας μια ξεχωριστή αναπαράσταση των πληροφοριών οσμής που συναντάμε.
Η μελέτη περιελάμβανε 10 άτομα με ηλεκτρόδια ενδοκρανιακού βάθους σε μια εργασία αναγνώρισης οσμής όπου τα ερεθίσματα οσμής παραδόθηκαν στο αριστερό, το δεξί ή και στα δύο ρουθούνια μέσω μιας συσκευής οσφρητόμετρου σχεδιασμένη να μεταδίδει οσμές μέσω υπολογιστή.
Τα άτομα έπρεπε να αναγνωρίσουν την οσμή και να υποδείξουν από ποιο ρουθούνι προερχόταν η οσμή. Τα άτομα είχαν καλύτερες επιδόσεις στην ανίχνευση και την αναγνώριση οσμών στην κατάσταση των δύο ρουθουνιών σε σύγκριση με τις συνθήκες με ένα ρουθούνι, χωρίς να παρατηρείται σημαντική προτίμηση αποτελεσματικότητας μεταξύ των συνθηκών του αριστερού και του δεξιού ρουθουνιού.
Η ταυτότητα της οσμής θα μπορούσε να αποκωδικοποιηθεί από τις ταλαντώσεις στην περιοχή του εγκεφάλου του απειροειδούς φλοιού μέσω νευρικής δραστηριότητας που καταγράφηκε από ένα ενδοκρανιακό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ταυτότητα της οσμής κωδικοποιήθηκε σε δύο διακριτές, χρονικά διαχωρισμένες εκδόσεις στην κατάσταση των δύο ρουθουνιών, υποδηλώνοντας ότι μια ξεχωριστή ερμηνεία της οσμής εμφανίζεται μέσω κάθε ρουθουνιού.
Η διέγερση ενός από τα δύο ρουθούνια με την ίδια οσμή προκάλεσε παρόμοιες αλλά διακριτές αναπαραστάσεις κατά τη διάρκεια των κωδικοποιήσεών τους. Αυτό υποδηλώνει ότι ενώ κάθε ρουθούνι μπορεί να αναγνωρίσει μια ξεχωριστή μυρωδιά ως ίδια, υπάρχουν λεπτές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την οσμή .
Η κατανόηση αυτών των διαδικασιών είναι απαραίτητη για την απόκτηση βαθύτερης κατανόησης του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και αναγνωρίζουν τις οσμές και μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες για την αισθητηριακή νευροεπιστήμη και τη γνωστική επιστήμη.
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μπλόκα αγροτών: Μετ΄ εμποδίων η επιστροφή των εκδρομέων στην Αθήνα
- Οι «θολωμένοι» χάρτες της Ουκρανίας που έγιναν viral σε στρατιωτική ενημέρωση του Πούτιν, vid
- H Μπριζίτ Μπαρντό είχε ερμηνεύσει τραγούδια του Γιάννη Σπανού, vid
- Στολισμένο… αυτοκίνητο εθεάθη στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, vid
- Εκτεταμένες αστυνομικές δράσεις για την πρόληψη της παραβατικότητας σε 6 νομούς της Κ. Μακεδονίας
- Βίντεο -σοκ από Τουρκία: Κυνήγησε τη γυναίκα του μέσα στο νοσοκομείο και την πυροβόλησε!
- Β. Κικίλιας: «Διαχρονικός μοχλός ανάπτυξης η ναυτιλία»
- Παύλος Μαρινάκης για αγρότες: «Ο ειλικρινής διάλογος – και μόνο αυτός – θα φέρει τις λύσεις»
- Θεσσαλονίκη: Ισχυρός βόρειος άνεμος 6 μποφόρ που θα φτάσει και τα 7 πνέει στην πόλη
- Όλοι τον αγνόησαν εκτός από τον Τζόκοβιτς: Ενθουσιάστηκε Ισπανός ρεπόρτερ! vid









