To μήνυμα ότι η Ελλάδα στηρίζει και ανέκαθεν στήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η στήριξη αυτή, όμως, δεν είναι λευκή επιταγή – οι υποψήφιες χώρες οφείλουν να σέβονται και να τηρούν βασικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, θα μεταφέρει στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στην πρωτεύουσα της Αλβανίας ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι δεν νοούνται εκπτώσεις από τους κανόνες του Κράτους Δικαίου και αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.
Παράλληλα, θα επισημάνει ότι η ενταξιακή πορεία είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία και ένας δύσκολος δρόμος για τις υποψήφιες χώρες, όμως, η πρόοδός τους και η προσαρμογή τους στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι ίδιες οι επιδόσεις τους δηλαδή, θα κρίνουν την πορεία ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η άρνηση των αλβανικών αρχών να επιτρέψουν στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη να ορκιστεί κατά παράβαση του τεκμηρίου της αθωότητας και η απόρριψη του αιτήματός του συνιστά απόκλιση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου. Ο πρωθυπουργός είχε καταστήσει σαφές ότι η υπόθεση του Φ. Μπελέρη θα έχει συνέπειες στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Ελλάδας για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.
Η Διαδικασία του Βερολίνου πραγματοποιείται ενόψει των εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των υποψηφίων χωρών και της συζήτησης για τη Διεύρυνση της ΕΕ που εκκίνησε στη Σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα και αναμένεται να κορυφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.
Στη Διαδικασία του Βερολίνου συμμετέχουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εννέα χώρες της Ε.Ε.(Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Πολωνία, Σλοβενία) και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει σε θέματα οικονομικής σύγκλισης Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ και ενσωμάτωσής τους σε Ενιαία Αγορά, σχέσεις καλής γειτονίας και διμερή ζητήματα, καθώς και υποστήριξης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στα Δυτικά Βαλκάνια.
(απεμπε – φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το ChatGPT …”ανατινάζει” γάμους – Οι περίεργες συμβουλές που “ρίχνουν λάδι στη φωτιά”
- Ηράκλειο: Τη Δευτέρα η απολογία των τριών αδελφών για το μακελειό στα Βορίζια
- “Back to Basics” & “Homing”: Οι καταναλωτές πλέον “ψηφίζουν” σπίτι και όχι εξόδους για ψυχαγωγία
- M.Χαρακόπουλος: «Θα πρέπει να μας γίνει ένα μάθημα η “περιπέτεια” των ΕΛΤΑ»
- Τσεχία: Δεξιός και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου
- Η Κίνα εγκατέστησε φούρνο στον διαστημικό σταθμό – Δείτε βίντεο με τους αστροναύτες να κάνουν μπάρμπεκιου
- Ανήκει εις την Δύσιν η Ελλάδα! Η συνάντηση Μητσοτάκη για την ενέργεια
- Υπέρ της πρότασης να ανακηρυχθεί το 2026 έτος ενότητας των λαών της Ρωσίας ο Πούτιν
- Ανήκουστο! Άνδρας παρενόχλησε στη μέση του δρόμου την πρόεδρο του Μεξικού – Δείτε βίντεο
- Εξάρθρωση συμμορίας που λήστευε ανηλίκους – Προσποιούνταν τους αστυνομικούς









