εκτιμούν οι φινλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών (Supo), την ώρα που οι αρχές ερευνούν ενδεχόμενη δολιοφθορά σε έναν αγωγό.
“Η απειλή κατασκοπείας ή επιχειρήσεων επιρροής εναντίον απαραίτητων υποδομών έχει αυξηθεί”, δήλωσε σήμερα ο Άντι Πελτάρι, διευθυντής των Supo, σε συνέντευξη Τύπου.
Ο σχέσεις με την ισχυρή γειτονική χώρα έχουν “επιδεινωθεί σημαντικά” μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο και η Ρωσία “ετοιμάζεται να λάβει μέτρα εναντίον της Φινλανδίας”, εκτιμούν οι φινλανδικές υπηρεσίες στην ετήσια έκθεσή τους.
Οι φινλανδικές αρχές ερευνούν τη διαρροή που οδήγησε στο κλείσιμο, την Κυριακή, του αγωγού Balticconnector ανάμεσα στη Φινλανδία και την Εσθονία, με την υποψία μιας πιθανής εξωτερικής παρέμβασης.
Ο Πελτάρι αρνήθηκε να αποφανθεί για την προέλευση αυτού του συμβάντος, λέγοντας πως “η εμπλοκή ενός κρατικού παράγοντα δεν μπορεί να αποκλειστεί”.
Έπειτα από τρεις δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας, η Φινλανδία, που μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, έγινε στις αρχές Απριλίου το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ.
Το συμβάν στον αγωγό σημειώθηκε ένα χρόνο μετά τη δολιοφθορά, στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, του αγωγού Nord Stream που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, η προέλευση της οποίας παραμένει μυστήριο.
Η κατάσταση του φινλανδικού συστήματος αερίου θα παραμείνει σταθερή χάρη στον εφοδιασμό από τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (GNL) στο Ίνκου (νότια), σύμφωνα με τη φινλανδική εταιρία διαχείρισης δικτύου Gasgrid.
H Gasgrid εκτιμά πως οι επισκευές θα διαρκέσουν τουλάχιστον πέντε μήνες.
Επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να παραλύσουν τις φινλανδικές υποδομές παραμένουν “λίγο πιθανές βραχυπρόθεσμα”, εκτιμούν οι Supo, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει σκοπό κυρίως τον εκφοβισμό.
“Ο τομέας της ενέργειας είναι ως εκ τούτου ένα παράδειγμα στόχου ως προς αυτό”, σημείωσε ο ερευνητής Σούβι Αλβάρι.
(απεμπε – φωτο:freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κι όμως σε αυτό το κτίριο ζουν μέσα άνθρωποι, vid
- Μήνυμα για το 2026 από τον Πρύτανη Γερ. Σιάσο – Το ΕΚΠΑ πρώτο και μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της ΝΑ Ευρώπης
- Πρώτη απάντηση του Ιράν σε Τραμπ: «Αν επέμβεις θα αποσταθεροποιηθεί ολόκληρη η περιοχή»
- Σοκαριστική δήλωση του Mamdani στην Νέα Υόρκη – Μόνο ο Λιακόπουλος έχει γράψει τι θέλουν να φέρουν
- Ο Γιάννης Βογιατζής κλείνει τα 100 και η Φίνος Φιλμ του αφιερώνει συγκινητικό βίντεο
- Κραν Μοντάνα: Ξεκίνησε η ταυτοποίηση των θυμάτων – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον “πύρινο εφιάλτη”, vid
- Το ΒΙΝΤΕΟ με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να διασκεδάζει που έγινε viral
- Κροατία: Ρεκόρ για τον έναν αιώνα δημόσιας ραδιοφωνίας: 100 παρουσιαστές στα μικρόφωνα επί 100 ώρες, vid
- Χιονιάς-Γάτα σημειώσατε… 1, vid
- Μακάβριο εύρημα στο λιμάνι του Βόλου: Βρέθηκε σορός άνδρα αγνώστων στοιχείων









