καταγγέλλοντας τις «υπαγορεύσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου» στο κείμενο το οποίο συμφώνησαν οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Η κίνηση έρχεται δέκα μέρες πριν από τη διεξαγωγή των κρίσιμων πολωνικών βουλευτικών εκλογών.
Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ συμφώνησαν χθες επί σημαντικού κειμένου της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Στη ψηφοφορία επί του κειμένου η Αυστρία, η Σλοβακία και η Τσεχία απείχαν, ενώ η Πολωνία και η Ουγγαρία εναντιώθηκαν.
«Γιατί πρέπει να υποκύψουμε στις υπαγορεύσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου;» διερωτήθηκε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι λίγο πριν την αναχώρησή του για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που διεξάγεται στη Γρανάδα της Ισπανίας.
«Θα ασκήσω ένα ισχυρό βέτο», δήλωσε επανειλημμένα σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της χώρας Αντρέι Ντούντα, υπέρμαχος και αυτός της ίδιας πολιτικής θέσης.
Η Πολωνία παραμένει αντίθετη σε οποιαδήποτε συμφωνία που περιέχει μετεγκατάσταση μεταναστών, τόνισε από την πλευρά του ο Πολωνός πρόεδρος.
«Λέμε σταθερά όχι, είμαστε αντίθετοι σε μια τέτοια συμφωνία και θα καταθέσουμε αυτή τη θέση σήμερα και αύριο σε διεθνείς συναντήσεις», ανέφερε ο Ντούντα.
Ο Μοραβιέτσκι και ο Ντούντα κάλεσαν τους Πολωνούς να συμμετάσχουν σε ένα δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί παράλληλα με τις πολωνικές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.
Το δημοψήφισμα θεωρείται αμφιλεγόμενο και μερίδα των Πολωνών ενδέχεται να το μποϊκοτάρει.
(ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA photo)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σδούκου για κυβέρνηση: «Βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση»
- Λίβανος: Οι άμαχοι πληρώνουν μεγάλο τίμημα λόγω του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
- Μακάβριο ρεκόρ: Άνδρας που εργαζόταν επί 73 χρόνια ως νεκροθάφτης αποφάσισε να αποσυρθεί στα 92 του χρόνια (photo)
- Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν «νηφάλιο παίκτη» στη Μέση Ανατολή
- Ο Τζέιμς Χέτφιλντ των Metallica έκανε…πρόταση γάμου σε ασυνήθιστο μέρος! ΦΩΤΟ
- Αύξηση του αριθμού επισκεπτών στα μουσεία τον Νοέμβριο 2025 δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ’ τετράμηνο του 2025
- Μηδέν λογική από την Κάλας – Η αντιρωσική εμμονή απειλεί την ίδια την Ευρώπη εν μέσω κρίσης
- Ανακάλυψη-έκπληξη: Θραύσμα από τη διακόσμηση του Παρθενώνα εντοπίστηκε σε ναυάγιο του Έλγιν μετά από 200 χρόνια (photos)
- Σοκ στη Βρετανία: Δύο νεκροί και 11 άλλοι στο νοσοκομείο από ξέσπασμα μηνιγγίτιδας σε πανεπιστήμιο









