Η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet δημοσίευσε αντίγραφο ενός email, για το οποίο δηλώνει ότι είναι της Ακαδημίας και στο οποίο κατονομάζονται οι νικητές του φετινού Νόμπελ Χημείας ως οι Μούντζι Γκ. Μπαουέντι, Λούις Ι. Μπρους και Αλεξέι Εκίμοφ.
“Το Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2023 τιμά την ανακάλυψη και την ανάπτυξη κβαντικών κουκκίδων, νανοσωματιδίων που είναι τόσο μικρά που το μέγεθός τους καθορίζει τις ιδιότητές τους”, αναφέρει παράλληλα η επίσης σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter (DN) επικαλούμενη και αυτή email της ακαδημίας.
Ο Γιόχαν Άκβιστ, πρόεδρος της Επιτροπής Απονομής των Νόμπελ Χημείας της Ακαδημίας, δήλωσε ωστόσο στο Reuters:
“Είναι ένα λάθος της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών. Η συνεδρίασή μας αρχίζει στις 09:30 ώρα κεντρικής Ευρώπης (10:30 ώρα Ελλάδος), άρα καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Οι νικητές δεν έχουν ακόμη επιλεγεί”.
Η ανακοίνωση του ή των νικητών του φετινού Βραβείου Νόμπελ Χημείας αναμένεται να ανακοινωθεί στις 12:45 ώρα Ελλάδος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα νανοσωματίδια και οι κβαντικές κουκκίδες χρησιμοποιούνται στα φώτα Led και τις οθόνες των τηλεοράσεων και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγήσουν χειρουργούς στην αφαίρεση καρκινικών ιστών, μεταξύ άλλων.
Ο Μπαουέντι είναι καθηγητής στο MIT, ο Μπρους ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ο Εκίμοφ εργάζεται για την Nanocrystals Technology Inc.
Το ηλικίας άνω των εκατό ετών βραβείο απονέμεται από την Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 950.000 ευρώ).
Θυμηθείτε οπωσδήποτε ΕΔΩ το τι είναι οι κβαντικές κουκίδες.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Με γεωτρήσεις θα ποτίζονται οκτώ πλατείες στον δήμο Φυλής
- Αυτόν τον Έλληνα θέλει ο Μασκ για… «πρόεδρο της Ε.Ε.»
- Η παράξενη ρουτίνα προθέρμανσης ενός παίκτη της Σέλτικ γίνεται viral! vid
- Ρώσος βουλευτής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζονται την σημερινή Ευρώπη»
- Το ChatGPT κατηγορείται ότι ενθάρρυνε ψυχικά ασθενή να σκοτώσει τη μητέρα του
- ΑΑΔΕ: Νέα σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα
- Η Γενιά Ζ θεωρεί τα μετρητά «αηδιαστικά» και όσους τα χρησιμοποιούν «εκτός πραγματικότητας»!
- Το ΣτΕ έκρινε ότι τα νοσοκομεία έχουν την ευθύνη της ασφάλειας ασθενών, επισκεπτών και προσωπικού
- Η υπερχρεωμένη Ελλάδα συνεχίζει να καταβάλλει ποσά-ρεκόρ μόνο σε τόκους!
- Αύξηση της ιατρικής αμοιβής κατά 30%, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ά. Γεωργιάδης
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ
ΓΙΑΤΡΟΙ
ΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ
ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
ΚΑΙΡΟΣ
ΧΡΕΗ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΙΟΡΤΗ








