Τα πρώτα τρία τρίμηνα της χρονιάς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε ήδη εξαγωγές αξίας 8,76 δισεκατομμυρίων ευρώ, με άλλα λόγια μεγαλύτερες από ολόκληρο το 2022 (8,36 δισεκ. ευρώ).
Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσό στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.
Ξεπεράστηκε μόνο από τις παραγγελίες ύψους 9,35 δισεκ. ευρώ του 2021, όταν στην εξουσία βρισκόταν η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού, υπό την Άγγελα Μέρκελ, κατά το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες, στην Ουκρανία αναλογεί πάνω από το ένα τρίτο των εγκεκριμένων εξαγωγών (3,3 δισεκ. ευρώ). Που σημαίνει ότι οι εγκεκριμένες εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς το Κίεβο υπερτετραπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.
Οι εξαγωγές σε κράτη της ΕΕ και του NATO, όπως και σε άλλους συμμάχους του Βερολίνου (Ιαπωνία, Ελβετία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) ανήλθαν σε 4,3 δισεκ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού (1,03 δισεκ.) διατέθηκε στην Ουγγαρία, κράτος μέλος του NATO και της ΕΕ, που βρίσκεται σε διαδικασία επανεξοπλισμού.
Σε άλλες, λεγόμενες τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, εξαιρουμένης της Ουκρανίας, είχαν ήδη εγκριθεί εξαγωγές όπλων 1,16 δισεκ. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ποσό υψηλότερο από ό,τι όλη την περασμένη χρονιά (992 εκατ.).
Ο κυριότερος από τους αγοραστές της κατηγορίας είναι η Νότια Κορέα (251 εκατ. ευρώ). Πλην Ουκρανίας και Νότιας Κορέας, καμιά άλλη από τις λεγόμενες τρίτες χώρες δεν συγκαταλέγεται στην κορυφαία δεκάδα των κρατών-προορισμών γερμανικού στρατιωτικού υλικού.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- 999 σκαλοπάτια προς τον «ουρανό»! Το μονοπάτι που κόβει την ανάσα (BINTEO)
- Επικοινωνία Πακιστάν-Ιράν: Το Ισλαμαμπάντ θέλει να βοηθήσει στην ειρήνευση
- Ο Βανς συζήτησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ τις προσπάθειες για έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ιράν
- Συνετρίβη στην Κολομβία μεταγωγικό αεροσκάφος με περισσότερους από 110 επιβαίνοντες (ΒΙΝΤΕΟ)
- Μελόνι για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία: “Λυπούμαστε για μια ευκαιρία που χάθηκε”
- Επικράτηση του «Όχι» δείχνει η καταμέτρηση των ψήφων στο δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης
- Επιμένει ο Τραμπ για τις συζητήσεις με την Τεχεράνη και θα δώσει πέντε ημέρες περιθώριο στο Ιράν
- Επιχορήγηση πρατηρίων μέσω voucher έως 3.000 ευρώ – Νέες προθεσμίες για το σύστημα εισροών-εκροών και την απογραφή στο Μητρώο Δεξαμενών
- ΕΙΝΑΠ: Απλήρωτοι για τις εφημερίες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2026 οι νοσοκομειακοί γιατροί
- Ν. Ανδρουλάκης: Θα διαμορφωθούν 2 όχθες: Αυτοί που υπηρετούν πατρίδα, λαό και δημόσιο συμφέρον κι αυτοί που μπροστά στην εξουσία και την καρέκλα σιωπούν









