Το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται κοντά σε μια ιστορική συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από το βήμα του ΟΗΕ κρίνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν δικαίωμα άσκησης “βέτο” όσον αφορά τις ισραηλινο-αραβικές σχέσεις.
Υπενθυμίζοντας την εξομάλυνση των σχέσεων με τρίτες αραβικές χώρες το 2020, την οποία χαρακτήρισε αυγή μιας νέας εποχής, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι «είμαστε κοντά σε μια ακόμη πιο θεαματική πρόοδο, μια ιστορική ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας».
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε επίσης πρόσφατα σε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι η σουνιτική μοναρχία και το εβραϊκό κράτος «πλησιάζουν κάθε μέρα» σε μια εξομάλυνση των σχέσεών τους.
«Μια τέτοια ειρήνη θα μπορούσε να κάνει πολλά για να δοθεί τέλος στην ισραηλινο-αραβική σύγκρουση, να ενθαρρύνει και άλλες αραβικές χώρες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, να αυξήσει τις δυνατότητες ειρήνης με τους Παλαιστίνιους», τόνισε σήμερα ο Νετανιάχου.
Όμως δεν πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε στους Παλαιστίνιους δικαίωμα άσκησης βέτο στις νέες ειρηνευτικές συνθήκες με τα αραβικά κράτη, πρόσθεσε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν σε μεγάλο βαθμό να επωφεληθούν από μια ευρύτερη ειρήνη. Πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία».
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε χθες, Πέμπτη, επίσης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή χωρίς να ληφθούν υπόψη τα “νόμιμα δικαιώματα” του λαού του, δηλαδή η εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών. “Όσοι νομίζουν ότι η ειρήνη μπορεί να επικρατήσει στη Μέση Ανατολή χωρίς ο παλαιστινιακός λαός να απολαμβάνει όλα τα νόμιμα εθνικά δικαιώματά του, κάνουν λάθος”, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του.
(με πληροφορίες από newsbeast. gr / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συνελήφθη ο αλλοδαπός με τα εκρηκτικά έξω από τη ΓΑΔΑ – Είχε πάνω τρεις χειροβομβίδες!
- Χειροπέδες σε 42χρονο μεθυσμένο οδηγό- Έτρεχε με 151 χλμ/ώρα στη Λαυρίου, δεν είχε άδεια και έβρισε του αστυνομικούς
- Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την αναχαίτιση ενός πυραύλου κρουζ
- ΔΥΠΑ: Από 10 Μαρτίου οι αιτήσεις για πρόγραμμα κατάρτισης με επίδομα έως 750 ευρώ
- Ο κύβος ερρίφθη: Η Ρωσία ανακοίνωσε πως το φυσικό αέριο που έπαιρνε η Ευρώπη θα πάει σε άλλες χώρες
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 13 Μαρτίου
- Οι δηλώσεις Τραμπ για το Ιράν έφεραν εκτόξευση των τιμών στο αμερικανικό πετρέλαιο
- Απάτες εκατομμυρίων με κρυπτονομίσματα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση
- Οι Αμερικανοί διαψεύδουν πως επλήγη από ιρανικά drones αεροπλανοφόρο
- Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ θα συνοδεύει τα πλοία που διέρχονται από το Στενό του Ορμούζ









