Επειδή φανταζόταν ότι η σύζυγός του ήταν άπιστη και κυρίως επειδή «φοβόταν ότι θα τον εγκατέλειπε», ο Τζιλαλί Μπενσερίφ, ο οποίος έχει διαφύγει στην Αλγερία, όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες, σχεδίασε τη δολοφονία της, 15 ημέρες προτού να προβεί σε αυτήν την αποτρόπαια πράξη. Η άτυχη γυναίκα δολοφονήθηκε στον ύπνο της, κάποια στιγμή μεταξύ 13ης-16ης Σεπτεμβρίου 2019, όταν ο Μπενσερίφ την μαχαίρωσε μέσα στο σπίτι τους στο Κρόιτσβαλντ της ανατολικής Γαλλίας και στη συνέχεια έφυγε στην Αλγερία.
Σε βάρος του εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Στη δίκη του, στο Εφετείο της Μοζέλ, η εισαγγελέας Σοφί Μαρτέν είπε ότι όσοι τον γνώριζαν περιέγραψαν έναν «ζηλόφθονο», «κτητικό» και «βίαιο» άνθρωπο, με «άκρως ανησυχητικό» χαρακτήρα.
Τον Μάρτιο του 2017 ο Μπενσερίφ καταδικάστηκε από δικαστήριο της Αλγερίας σε κάθειρξη επτά ετών επειδή λίγα χρόνια νωρίτερα δολοφόνησε την πρώτη σύζυγό του, υπό παρόμοιες συνθήκες. Τότε όμως κρίθηκε ένοχος μόνο για πρόκληση τραυμάτων που οδήγησαν στον θάνατο του θύματος καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχε πρόθεση να την σκοτώσει.
Στο μεταξύ, δύο χρόνια νωρίτερα, το 2015, ο Μπενσερίφ είχε παντρευτεί την 53χρονη καθηγήτρια μαθηματικών Σαφία Χενούς, με την οποία έφυγε στη Γαλλία. Στη χώρα αυτή, η γυναίκα έζησε μέχρι τον θάνατό της «ένα τετραετές μαρτύριο», όπως είπε η εισαγγελέας.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες γειτόνων και φίλων του ζεύγους, ο σύζυγός της την ξυλοκοπούσε και την βίαζε καθημερινά για να την τιμωρήσει. Τρεις φορές εντός του 2019 αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του ζεύγους για να εξετάσουν καταγγελίες περί ενδοοικογενειακής βίας, όμως η Σαφία ουδέποτε κατέθεσε μήνυση σε βάρος του. Επί έναν χρόνο μια εστία για κακοποιημένες γυναίκες προσπαθούσε επίσης να την πείσει να φύγει από το σπίτι. Όμως εκείνη, που δεν είχε χαρτιά και ζούσε παράτυπα στη Γαλλία, φοβόταν να αφήσει τον σύζυγό της. Επρόκειτο να λάβει την πολυπόθητη άδεια διαμονής στις 19 Σεπτεμβρίου αλλά αυτά τα χαρτιά ήταν που υπέγραψαν τη θανατική καταδίκη της, σύμφωνα με την εισαγγελία.
Ο Μπενσερίφ φέρεται ότι επέστρεψε στην Αλγερία, μαζί με τον 15χρονο γιο που είχε αποκτήσει από τον πρώτο γάμο του.
Ο αριθμός των γυναικοκτονιών στη Γαλλία παρέμεινε σχεδόν σταθερός το 2022, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, με 118 δολοφονίες γυναικών από τον σύντροφο ή τον πρώην σύντροφό τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Σάββατο το υπουργείο Εσωτερικών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κ. Χατζηδάκης: Δέκα διαφορετικές παρεμβάσεις που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα
- Μεσανατολικό: Το Κατάρ φέρεται να πιέζει τη Χαμάς να αποδεχθεί τη νέα αμερικανική πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα
- Μαρινάκης: Οι φοροελαφρύνσεις είναι στην πραγματικότητα αυξήσεις μισθών
- Στη Θυρίδα Πολίτη εφεξής τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων
- Όχλος εν δράσει! Δείγμα του πόσο άρρωστη είναι η Ευρώπη, video
- Γ. Αυτιάς σε Κομισιόν: «Σταματήστε την Τουρκία γιατί επιχειρεί να μπει στα αμυντικά μέσω ιδιωτικής εταιρείας κράτους-μέλους»
- 24ωρη απεργία εισηγείται η ΓΣΕΕ – Δείτε ποιά μέρα
- Ο Γεραπετρίτης διαψεύδει δημοσίευμα κυπριακού ΜΜΕ για υποτιθέμενη εμπλοκή μέλους της οικογένειάς του στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου
- Κόντρα των κομμάτων στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για την «Κοινωνική Αντιπαροχή»
- Κώστας Παπαζάχος: «Δεν σκοτώνουν οι σεισμοί, οι ανθρώπινες κατασκευές σκοτώνουν»