Σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κιργιζίας Σαντίρ Σαπάροφ , ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ εξέφρασε τις προθέσεις των ΗΠΑ να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Κιργιζίας, νοτίως του Καζακστάν και σίγουρα σε περιοχή σημαντική για την Ρωσία.
Στην αρχή, ο Menendez εξηγεί στην επιστολή του:
«Σας γράφω με σοβαρή ανησυχία σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κιργιζίας βοηθά την Ρωσική Ομοσπονδία, ή τους πληρεξούσιους της, στην παράκαμψη των διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε σχέση με την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Η επιστολή ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στο Κιργιστάν στις αρχές Ιουνίου και μια αναφορά στην Washington Post τον περασμένο μήνα σχετικά με τον ρόλο της χώρας στην διευκόλυνση της αγοράς -μέσω της Κίνας- τεχνολογίας από την Ρωσία, παρά τις κυρώσεις που ζητά η Δύση.
Η μέχρι στιγμής εξέλιξη των γεγονότων υποδηλώνει έντονα ότι η αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Κιργιζίας πριν από δύο μήνες προοριζόταν ως τιμωρία για υποτιθέμενες παραβιάσεις των αντιρωσικών κυρώσεων της Δύσης.
Στην συνέχεια, η Washington Post δημοσίευσε την έκθεσή της για να πείσει το κοινό ότι το Κιργιστάν είχε μετατραπεί σε «κράτος απατεώνων». Αυτό, με την σειρά του, θα αυξήσει την πιθανότητα ότι το κοινό θα αποδεχθεί την απειλητική επιστολή του Μενέντεζ και την ενορχηστρωμένη από τις ΗΠΑ εκστρατεία για την αποσταθεροποίηση της Κιργιζίας.
Ο γερουσιαστής συνεχίζει γράφοντας:
«Καλώ την κυβέρνηση της Κιργιζίας να διερευνήσει γρήγορα αυτούς τους ισχυρισμούς και να εφαρμόσει πιο αξιόπιστες διαδικασίες για να αποτρέψει την παράνομη ροή αγαθών μέσω της επικράτειάς σας (από και) προς την Ρωσία. Ανησυχώ επίσης ότι η αποτυχία της Δημοκρατίας της Κιργιζίας να τηρήσει τις διεθνείς κυρώσεις προκαλεί την ανησυχητική διάβρωση της δημοκρατικής διακυβέρνησης και των εκτεταμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα».
Όλα αυτά καταλήγουν στην απειλή που κάνει ο Menendez στην επιστολή:
«Απέναντι σε πιθανές απειλές από την Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά την διατήρηση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας εθνών όπως η Δημοκρατία της Κιργιζίας. Ωστόσο, η υποστήριξη στην Ρωσία στο να παρακάμψει τις συστημικές κυρώσεις αποδυναμώνει την αποτελεσματικότητά τους, γεγονός που βλάπτει την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Κιργιζίας και θα μπορούσε να θέσει την χώρα σε κίνδυνο.
Η δέσμευση της κυβέρνησής σας σε αυτά τα θέματα είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την ευημερία του λαού της Κιργιζίας. Ανυπομονούμε για την έγκαιρη απάντησή σας».
Αναμένεται αν θα συμβεί κάτι και σε αυτή την χώρα.
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο 74χρονος που ανασύρθηκε από τη θάλασσα στην παλιά παραλία
- 720.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων φέρεται να διακίνησε τον τελευταίο χρόνο 59χρονος Βούλγαρος
- Τα αποκαλυπτήρια τεράστιου αγάλματος του Όζι Όσμπορν θα πραγματοποιηθούν στο Hellfest
- Συναγερμός στη ΓΑΔΑ: Δύο χειροβομβίδες είχε τελικά ο 48χρονος Σουδανός – Πώς τον εξουδετέρωσαν
- «ΒΡΟΝΤΗ 1/26»: Ολοκληρώθηκε η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού σε Αργολικό Κόλπο και Μυρτώο Πέλαγος – ΦΩΤΟ
- Τότε θα ολοκληρωθούν οι εφικτοί στόχοι των ΗΠΑ κατά του Ιράν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
- Ρόδος: Στους εορτασμούς για την επέτειο της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων ο Γιώργος Γεραπετρίτης
- Αρέθουσα: Σοκάρει ο 63χρονος που σκότωσε 51χρονο στο δάσος – «Μπήκε ο δαίμονας στο κεφάλι μου…»
- Επίθεση σε στρατιωτική βάση στο Ιράκ όπου εδρεύει μια αμερικανική διπλωματική αποστολή
- Συναγερμός στη ΓΑΔΑ: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Λ. Αλεξάνδρας, μετά την ελεγχόμενη έκρηξη









