Έρευνες αναφέρουν πώς όταν κοιμάσαι λιγότερο από οκτώ ώρες τη νύχτα, αυξάνονται τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, η οποία επηρεάζει και αρνητικά τα μικρόβια στο έντερο, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό σου.
Η απώλεια ύπνου μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες της πείνας σου, με αποτέλεσμα να αυξήσει τις πιθανότητες να καταφύγεις στο junk food.
Έρευνα του 2017 στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν 5,5 ή λιγότερες ώρες τη νύχτα, κατανάλωναν 385 θερμίδες επιπλέον την επόμενη ημέρα, εν συγκρίσει με εκείνους που κοιμόντουσαν τουλάχιστον από 7 μέχρι 12 ώρες.
Τι δείχνουν οι έρευνες
Ερευνητικά δεδομένα αποκαλύπτουν τη σχέση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και τα επιπλέον κιλά. Μάλιστα σε 20ετή έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα 68.000 γυναικών διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που συνήθιζαν να κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες καθημερινά ζύγιζαν κατά μέσο όρο 2,5 κιλά παραπάνω συγκριτικά με εκείνες που απολάμβαναν τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
Παράλληλα οι τελευταίες είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν την παχυσαρκία.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες μέσω της διατροφής τους ενώ όταν καταφέρουν τελικά να ξεφορτωθούν τα περιττά κιλά χάνουν λιγότερο λίπος. Επιπλέον αποφεύγοντας το στρώμα σου αναστέλλεις την έκκριση μελατονίνης της ορμόνης του ύπνου. Ο οργανισμός παράγει τη συγκεκριμένη οθόνη μόνο στο σκοτάδι. Η έκθεση στο φως περιορίζει ή σταματάει την παραγωγή της.
Συμβουλές για καλόν ύπνο
Παρακάτω θα βρεις τρεις εύκολους τρόπους να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
– Για να εξασφαλίσεις το απαραίτητο σκοτάδι σε όλη τη διάρκεια της νύχτας βάλε σκουρόχρωμες κουρτίνες στο υπνοδωμάτιο σου.
– Βάλε μάσκα ύπνου για να κρατήσεις το φως μακριά
– Σβήσε όλα τα φώτα, συμπεριλαμβανομένων του κινητού και του laptop, πριν πέσεις για ύπνο. Το μπλε φως που εκπέμπουν διαπερνά με ευκολία τα βλέφαρ ακαι τον αμφιβληστροειδή χιτώνα στέλνοντας ισχυρά σήματα στον εγκέφαλο που τον αναγκάζουν να ξυπνήσει.
(Healthstories – freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο Κριστιάνο Ρονάλντο με αραβικό παραδοσιακό μανδύα πανηγύρισε το 964ό γκολ! ΒΙΝΤΕΟ
- Σε ανοικτή σύγκρουση ο Ζελένσκι με Ουγγαρία-Σλοβακία: «Είναι εκβιασμός»
- Καιρός σήμερα: Συννεφιά, τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες και βοριάδες – Λιακάδα την Καθαρά Δευτέρα
- Τι αποφάσισε να στείλει στη Γροιλανδία ο Τραμπ;
- Η Ε.Ε. θέλει να… απαντήσει στους δασμούς του Τραμπ
- ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους – «Γέφυρα» προς τη σύνταξη έως 5 έτη
- Από drones μέχρι αύξηση ασκήσεων: Όλες οι αλλαγές στην στρατιωτική θητεία
- Η Μελάνια Τραμπ εντυπωσίασε με ασημί παντελόνι σε επίσημο δείπνο με τον Τραμπ, vid
- Σαν σήμερα 22 Φεβρουαρίου: Ποια τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
- Βομβαρδισμοί σε πόλεις της Ουκρανίας λίγο πριν τη συμπλήρωση 4 ετών από την έναρξη του πολέμου









