Με αφορμή τα αυθαίρετα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) προτείνει να μπουν στις ζωές μας οι αεροφωτογραφίες, τα drones και ενεργοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγγελιών αυθαιρέτων!
Αυτά είπε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ο οποίος παρουσίασε και το πρόγραμμα που πρότεινε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη από τον οποίο έλαβε την καταρχήν έγκριση.
Υπάρχουν μάλιστα βασικοί πυλώνες του σχεδίου και είναι τέσσερις:
- Η προμήθεια αεροφωτογραφιών, κάτι που δεν έχει γίνει από την ελληνική Πολιτεία έως τώρα. Χαρακτηριστικό του χάους είναι ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες ούτε από το 2013, οπότε δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση της κατάστασης!
- Η λήψη δορυφορικών εικόνων τρεις φορές το χρόνο από όλη την Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο κάθε 4 μήνες θα συγκρίνεται το δομημενο περιβάλλον με την προγενέστερη εικόνα ώστε να διαπιστώνεται, για παράδειγμα, αν κάποιο σπίτι «μεγάλωσε».
- Η δημιουργία σταθμών drones στην Μύκονο και σε άλλες ευαίσθητες περιοχές. Κατά αυτόν τον τρόπο, ισχυρίζονται, θα συλλέγονται συχνότερα εικόνες προς σύγκριση.
- Η ενεργοποίηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγγελιών για αυθαίρετη δόμηση το αργότερο έως το πρώτο εξάμηνο του 2024. Οι πολίτες θα καταγγέλλουν τον συμπολίτη τους στην κρατική εξουσία, πληρώνοντας μάλιστα ένα μικρό παράβολο.
Πως γίνονταν οι τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και τα πρόστιμα μέχρι τώρα
Έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2023 με όλους τους νόμους περί τακτοποίησης στην πληροφοριακή βάση του ΤΕΕ είχαν δηλωθεί 2.106.181 αυθαίρετα. Τα πρόστιμα δε που είχαν υπολογιστεί έφταναν τα 4,89 δισεκατομμύρια ευρώ!
Το μεγαλύτερο μερίδιο στα πρόστιμα έχουν τα αυθαίρετα της λεγόμενης κατηγορίας 5, δηλαδή εκείνα που είτε δε διαθέτουν καθόλου άδεια ή έχουν πολύ μεγάλες αυθαιρεσίες.
Πιο αναλυτικά, τον Σεπτέμβριο του 2022 τα αυθαίρετα που βρίσκονταν σε διαδικασία τακτοποίησης ήταν:
- Κατηγορία 1: 13,84% του συνόλου και πρόστιμα που αντιστοιχούσαν σε 85.495.510 ευρώ.
- Κατηγορία 2: 12,25% και πρόστιμα για την τακτοποίησή τους ύψους 208.566.310 ευρώ.
- Κατηγορία 3: 11,77% που αντιστοιχούσαν σε πρόστιμα ύψους 67.987.462 ευρώ.
- Κατηγορία 4: 36,71% που αντιστοιχούσαν σε πρόστιμα 1.585.052.786 ευρώ
- Κατηγορία 5%: 24,20% που αντιστοιχούσαν σε πρόστιμα ύψους 2.876.182.489 ευρώ
- Μη καταχωρημένα: 1,23%. Τα πρόστιμα για την τακτοποίηση αντσιστοιχούσαν σε 73.243.998 ευρώ.
photo intime
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παρατάσεις στις προθεσμίες ολοκλήρωσης ενεργειακών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
- Βραζιλία: Σε μονάδα εντατικής θεραπείας ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου – Σοβαρή κρίνεται η κατάστασή του
- Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα ψηφιακής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης πολιτών άνω των 65 ετών και ατόμων με αναπηρία
- Θεσσαλονίκη: Εξαγοράσιμη η ποινή φυλάκισης στην 33χρονη που καταγγέλθηκε ότι κούρεψε και χτύπησε την κόρη της
- Στρατιωτική συνοδεία για τα εμπορικά πλοία που βρίσκονται στα Στενά του Oρμούζ ζητούν οι Γερμανοί εφοπλιστές
- Σε ΦΕΚ το πλαίσιο ελέγχων και προστίμων για την αθέμιτη κερδοφορία – Τα 63 βασικά αγαθά υπό παρακολούθηση – Το ειδ. κόστος καυσίμων στα νησιά
- Γροιλανδία: Παραιτήθηκε η ΥΠΕΞ – Το κόμμα της αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό
- Η χαμένη πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου εντοπίστηκε μετά από σχεδόν 2.000 χρόνια (photo)
- Το άγχος αυξάνεται εντός Ευρώπης – Τι ακριβώς συμβαίνει με απλά λόγια
- Σ. Φάμελλος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να βάλει ταφόπλακα στην ελληνική αγροτική παραγωγή»









