της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη και των κατά τόπους δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης επανέλαβε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega o υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.
Ο θόρυβος για τυχόν ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης ξεκινησε στα τέλη Φεβρουαρίου όταν βγήκε στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων και ενίσχυση της υδατικής πολιτικής». Τον προβληματισμό δημιούργησε η απορία στο γιατί έπρεπε να υπάρχει μια ρυθμιστική αρχή για την υδατική πολιτική.
«Καμία ιδιωτικοποίηση στο νερό. Το νερό είναι και παραμένει δημόσιο αγαθό και για πρώτη φορά σε ελληνικό νόμο αυτό ορίζεται ρητά, στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου. Ρητά ορίζεται ότι οι πάροχοι του νερού είναι δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις» επανέλαβε ο υπουργός και συμπλήρωσε:
«Η κυβέρνηση δημιουργησε τη ρυθμιστική αρχή για να μπορέσουμε να δώσουμε την δυνατότητα να στηρίξουμε οικονομικά αυτές τις επιχειρήσεις, χωρίς να θεωρείται ότι είναι κρατική ενίσχυση. Ε
ίχαμε πάντα ένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επειδή αυτές είναι εταιρείες δημοτικές ή εταιρείες του Δημοσίου πάντα όταν θέλαμε να τις ενισχύσουμε οικονομικά πάντα έπρεπε να προσφεύγουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παίρνουμε έγκριση ότι αυτό δεν είναι κρατική ενίσχυση».
Ο Κώστας Σκρέκας επεκτάθηκε ειδικά για το πόσιμο νερό: «Έχουμε 295 οργανισμούς και εταιρείες παροχείς πόσιμου νερού στην Ελλάδα. Υπάρχει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που με νόμο υποχρεούνται όλοι οι οργανισμοί ύδατος να ανεβάζουν στοιχεία. Το 60% των 295 εταιρειών παροχής ύδατος δεν ανεβάζει τα στοιχεία. Στο 40% βλέπουμε ότι υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης που χρεώνουν έως και 200%, δηλαδή δύο φορές πιο ακριβά, το νερό στους δημότες».
Τα μέλη της ανεξάρτητη αυτής αρχή ορίζονται από την κυβέρνηση και από κάτω θα δημιουργηθούν δύο νέοι κλάδοι, όπου ο ένας θα αφορά το νερό και ο άλλος για τα απορρίμματα. Στην συνέχεια, ο υπουργός ερωτώμενος αν μπορεί ένας δήμος μπορεί να βάλει ιδιώτη στην παροχή ύδατος ξεκαθάρισε ότι δεν επιτρέπεται.
(megatv – φωτο:freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ηράκλειο: Σύγχρονος βιοϊατρικός εξοπλισμός στο ΠΑΓΝΗ ύψους 5 εκ. ευρώ
- Στ. Καλαφάτης: Η χώρα μας μπορεί να μετεξελιχθεί σε HUB νέων τεχνολογιών και καινοτομίας στη ΝΑ Ευρώπη
- Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία θέλει ο Ζελένσκι
- Κ. Τσουκαλάς: «Ένα δις επιπλέον “φέσι” στον έντιμο αγρότη από την κυβέρνηση»
- Χαλκιδική: ΙΧ έκανε “βουτιά” στη θάλασσα στα Νέα Μουδανιά
- Καστοριά – Πέλλα: Τρεις συλλήψεις για διακίνηση 28 κιλών κάνναβης – Άνω των 220.000 η αξία της
- Βασιλική Λαζαράκου: Επανεξελέγη στο Bureau της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ για το 2026
- Μπλόκα Β. Ελλάδα: Οι αγρότες στα Μάλγαρα δεν θα «μπλοκάρουν» την κίνηση στην ΠΑΘΕ μέχρι την Πρωτοχρονιά
- Η Ταϊλάνδη κατηγόρησε σήμερα την Καμπότζη ότι «παραβίασε» την κατάπαυση του πυρός
- Γ. Στουρνάρας: Κατάλληλα διαμορφωμένα τα επιτόκια της ΕΚΤ – Η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει επιδείξει ανθεκτικότητα









