Η συνεχής αύξηση του αριθμού των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη καθώς και των διαστημικών σκουπιδιών έχουν αυξήσει ανάλογα και τους κινδύνους για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Τα τελευταία χρόνια ο ISS απειλείται ολοένα και πιο συχνά από διαστημικά σκουπίδια αλλά και ανενεργούς πλέον δορυφόρους και το κέντρο ελέγχου λειτουργίας του σταθμού βρίσκεται μόνιμα σε κατάσταση ανάληψης δράσης όταν διαπιστωθεί πιθανός ή πραγματικός κίνδυνος.
Κάθε φορά που κάποιο διαστημικό αντικείμενο πλησιάζει απειλητικά τον ISS το κέντρο ελέγχου δίνει εντολή στο πλήρωμα του σταθμού να πυροδοτήσει τους πρωοθητήρες της διαστημικής εγκατάστασης ώστε να κατευθυνθεί σε ασφαλές σημείο. Όπως φαίνεται το ISS απειλούν πλέον και οι εν λειτουργία δορυφόροι οι οποίοι θα έπρεπε κανονικά να είναι προγραμματισμένοι να κινούνται μακριά από τον σταθμό.
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγα 24ωρα διαπιστώθηκε ότι τον σταθμό πλησίαζε απειλητικά ο Nusat-17, ένας δορυφόρος της Αργεντινής που εκτοξεύτηκε το 2020 και ανήκει σε ένα σμήνος δέκα δορυφόρων οι οποίοι καταγράφουν συνεχώς εικόνες και γεωδεδομένα από την επιφάνεια της Γης. Το κέντρο ελέγχου του ISS έδωσε εντολή στο πλήρωμα να θέσει σε λειτουργία τον μηχανισμό κίνησης του σταθμού και να τον ανεβάσει ψηλότερα από το σημείο που βρισκόταν σε πιο ασφαλή περιοχή.
H NASA έκανε γνωστό ότι εντόπισε την απειλητική πορεία που είχε πάρει ο Nusat-17 περίπου 30 ώρες πριν φτάσει σε θέση σύγκρουσης με τον σταθμό και οργάνωσε τη διαδικασία αποφυγής του δορυφόρου που ήταν απόλυτα πετυχημένη και δεν δημιούργησε κανενός είδους δυσλειτουργία ή πρόβλημα στη λειτουργία του σταθμού και το πρόγραμμα του πληρώματος.
(naftemporiki. gr / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλ. Κλαυθμώνος στις 8 Μαρτίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
- Οι κυβερνήσεις του Ιράκ και του Ιρακινού Κουρδιστάν ζητούν να μην χρησιμοποιηθεί η χώρα για επιθέσεις στους γείτονες της
- Συνελήφθη ο αλλοδαπός με τα εκρηκτικά έξω από τη ΓΑΔΑ – Είχε πάνω τρεις χειροβομβίδες!
- Χειροπέδες σε 42χρονο μεθυσμένο οδηγό- Έτρεχε με 151 χλμ/ώρα στη Λαυρίου, δεν είχε άδεια και έβρισε του αστυνομικούς
- Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την αναχαίτιση ενός πυραύλου κρουζ
- ΔΥΠΑ: Από 10 Μαρτίου οι αιτήσεις για πρόγραμμα κατάρτισης με επίδομα έως 750 ευρώ
- Ο κύβος ερρίφθη: Η Ρωσία ανακοίνωσε πως το φυσικό αέριο που έπαιρνε η Ευρώπη θα πάει σε άλλες χώρες
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 13 Μαρτίου
- Οι δηλώσεις Τραμπ για το Ιράν έφεραν εκτόξευση των τιμών στο αμερικανικό πετρέλαιο
- Απάτες εκατομμυρίων με κρυπτονομίσματα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση









