Η πρώτη διεθνής σύνοδος για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατιωτικό τομέα, όπως συμβαίνει ήδη σήμερα στην Ουκρανία, ξεκίνησε σήμερα στην Ολλανδία, με στόχο να τεθούν ρυθμιστικοί κανόνες στις «καταστροφικές» δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των ρομπότ.
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι παντού, αλλάζει τον τρόπο ζωής μας, τον τρόπο που δουλεύουμε και αλλάζει, προφανώς, τον στρατό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας στην έναρξη της συνόδου αυτής που διεξάγεται στη Χάγη με τη συμμετοχή 50 χωρών, μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
«Φανταστείτε έναν πύραυλο να χτυπά μια πολυκατοικία. Μέσα σε κλάσμα δευτερολέπτου, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτιμήσει τις επιπτώσεις και να δείξει πού θα μπορούσαν να βρίσκονται οι επιζώντες», πρόσθεσε ο Βόπκε Χούκστρα.
«Το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αναχαιτίσει τον πύραυλο (…) αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να προκαλέσει καταστροφή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και αυτό είναι ανησυχητικό», τόνισε.
Στον στρατιωτικό τομέα η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη για την αναγνώριση, την επιτήρηση και την ανάλυση μιας κατάστασης.
Στο μέλλον θα μπορούσε να επιλέγει αυτόνομα τους στόχους, ελέγχοντας για παράδειγμα σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών (δρόνων) αλλά και να χρησιμοποιηθεί στα συστήματα ελέγχου των πυρηνικών.
Η σύνοδος έχει ως στόχο να γίνει ένα πρώτο βήμα για την επιβολή κανόνων στη χρήση της στον στρατό, στα πρότυπα των διεθνών συμφωνιών για τα χημικά και τα πυρηνικά όπλα.
«Στην Ουκρανία παρακολουθούμε ήδη, δυστυχώς, την επίδραση των νέων τεχνολογιών, όπως των δρόνων και των κυβερνοεπιθέσεων. Γινόμαστε επίσης μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο με τον πιο βάναυσο τρόπο», είπε ο Χούκστρα.
Στη σύνοδο αυτή, που αποκαλείται REAIM (από τα αρχικά των λέξεων που συνθέτουν τη φράση «τεχνητή νοημοσύνη στον στρατιωτικό τομέα») συμμετέχουν υπουργοί, υψηλόβαθμοι διπλωμάτες, επικεφαλής εταιρειών και ειδικοί στον τομέα αυτόν.
(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δολοφονία ισοβίτη στις φυλακές Δομοκού: Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν
- Σαρακοστιανό τραπέζι: Αυτή θα είναι η φετινή τιμή της λαγάνας – Αυξήσεις στα θαλασσινά
- Ο Ρούμπιο στηρίζει Όρμπαν
- Κινέζα Cosplayer μοιάζει εκπληκτικά με ρομπότ εκπλήσσοντας τους περαστικούς, vid
- Η επικεφαλής της γερμανικής δεξιάς έχει άσχημα μαντάτα για τον Ζελένσκι και την παρέα του, vid
- Τραγικός απολογισμός έκρηξης με 8 νεκρούς στην Κίνα – Ποια η αιτία
- Η κινεζική γυναικεία ομάδα SWAT νίκησε και την αμερικανική ανδρική κουβαλώντας ένα ελαστικό 120 κιλών! vid
- Γενεύη: Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας βρίσκεται εκεί για να διαπραγματευθεί με την Ουάσινγκτον
- Eurovision 2026: Ο Akylas θα πάει στην Βιέννη με το «Ferto»
- «Milo»: Η Μαριόν Κοτιγιάρ συναντά ξανά τη Νικόλ Γκαρσία σε ένα σύγχρονο «γουέστερν» μυστηρίου
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΚΑΙΡΟΣ
ΔΡΟΜΟΙ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΙΟΡΤΗ
ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ
ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
ΑΝΕΜΟΙ









