Ο Μπράιαν Νέλσον, ο κορυφαίος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που είναι αρμόδιος για τις κυρώσεις, επισκέφθηκε προχθές, Πέμπτη, και χθες, Παρασκευή, την κυβέρνηση και αξιωματούχους του ιδιωτικού τομέα στην Τουρκία για να τους ζητήσει περισσότερη συνεργασία με στόχο να διακοπεί η ροή τέτοιων αγαθών.
Στις συναντήσεις που είχε στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, ο Νέλσον και μια αμερικανική αντιπροσωπεία επικαλέσθηκαν τουρκικές εξαγωγές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Ρωσία οι οποίες προκαλούν ανησυχίες, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε για τις συνομιλίες με τον όρο να μην κατονομασθεί.
«Δεν προκαλεί έκπληξη … το ότι η Ρωσία επιδιώκει δραστήρια να μοχλεύσει τους ιστορικούς οικονομικούς δεσμούς που έχει στην Τουρκία», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Το ζήτημα είναι ποια θα είναι η τουρκική απάντηση». Η Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ, αντιτίθεται κατ’ αρχήν στις σαρωτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά υποστηρίζει πως οι κυρώσεις αυτές δεν παρακάμπτονται στην Τουρκία και καλεί τη Δύση να παράσχει οποιαδήποτε απόδειξη περί του αντιθέτου.
Επικαλούμενο αρχεία των ρωσικών τελωνείων, το Reuters μετέδωσε το Δεκέμβριο πως τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια εξαρτημάτων υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών εισήχθησαν στη Ρωσία σε διάστημα επτά μηνών μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Από αυτά, προϊόντα αξίας τουλάχιστον 777 εκατομμύρια δολαρίων είχαν κατακσυαστεί από δυτικές εταιρείες, μικροεπεξεργαστές των οποίων έχουν βρεθεί σε ρωσικά οπλικά συστήματα.
Η επίσκεψη του Νέλσον, υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για την τρομοκρατία και τη συλλογή οικονομικών πληροφοριών, είναι η πιο πρόσφατη ανώτερου αμερικανού αξιωματούχου στην Τουρκία με στόχο να αυξηθεί η πίεση επί της Άγκυρας για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των αμερικανικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.
Στις συνομιλίες που είχε με τουρκικές εταιρείες αυτή την εβδομάδα, ο Νέλσον επισήμανε «κατεπειγόντως» τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία πιστεύεται ότι αποφεύγει τους δυτικούς ελέγχους για να ανεφοδιασθεί με πλαστικά, καουτσούκ και ημιαγωγούς που υπάρχουν σε προϊόντα εξαγωγής και χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως, αφού πήραν πέρυσι μέτρα για να πιέσουν τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο, οι ΗΠΑ επικεντρώνουν τώρα «στην παράκαμψη των κυρώσεων και ιδιαίτερα στην παράκαμψη που βλέπουμε σε τρίτες χώρες». Ο Νέλσον επισκέφθηκε επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν για να επαναλάβει πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να επιβάλλει επιθετικά τις κυρώσεις, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
(απεμπε – freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επιμένει ο Τραμπ για τις συζητήσεις με την Τεχεράνη και δίνει πέντε ημέρες στο Ιράν
- Επιχορήγηση πρατηρίων μέσω voucher έως 3.000 ευρώ – Νέες προθεσμίες για το σύστημα εισροών-εκροών και την απογραφή στο Μητρώο Δεξαμενών
- ΕΙΝΑΠ: Απλήρωτοι για τις εφημερίες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2026 οι νοσοκομειακοί γιατροί
- Ν. Ανδρουλάκης: Θα διαμορφωθούν 2 όχθες: Αυτοί που υπηρετούν πατρίδα, λαό και δημόσιο συμφέρον κι αυτοί που μπροστά στην εξουσία και την καρέκλα σιωπούν
- Κερτ Ράσελ: Ο χαρακτήρας τον οποίο υποδύεται στη νέα του σειρά, ζει όπως ο ίδιος στην πραγματικότητα
- Ηράκλειο – Eμπορία ανθρώπων: Προσωρινά κρατούμενος ο φερόμενος ως ανώτατο στέλεχος και η σύζυγός του
- Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από τα διυλιστήρια να αυξήσουν την παραγωγή τους “προσωρινά”
- Απάντηση Φάμελλου σε Ανδρουλάκη για συμμετοχή στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
- Κατεδάφιση ακατάλληλου σχολικού κτιρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Τι θα ανεγερθεί στη θέση του
- Διάψευση έρχεται από το Ιράν: «Δεν έχουν διεξαχθεί διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ»








