Πρόκειται για τον εξωπλανήτη Wolf 1069b στον αστερισμό του Κύκνου, ο οποίος κινείται γύρο από ένα άστρο – ερυθρό νάνο, και έχει μεγάλες ομοιότητες με τη Γη.
Ο εξωπλανήτης, ο οποίος είναι ο έκτος κοντινότερος που έχει βρεθεί, εμφανίζει ομοιότητες με τον δικό μας πλανήτη, καθώς η μάζα του εκτιμάται σε μόνο 1,3 φορές μεγαλύτερη εκείνη της Γης, η ακτίνα του σε 1,08 της γήινης (άρα είναι οριακά μεγαλύτερη) και η μέση θερμοκρασία του σε μείον 7 έως μείον 23 βαθμούς Κελσίου (είναι συνεπώς παγωμένος αλλά όχι υπερβολικά). Χρειάζεται σχεδόν 16 μέρες (η διάρκεια του έτους του) για να διαγράψει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο του.,
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Ντιάνα Κοσακόφσκι του γερμανικού Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Χαϊδελβέργη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής “Astronomy & Astrophysics”, πραγματοποίησαν την ανακάλυψη με το ισπανικό τηλεσκόπιο Calar Alto στο πλαίσιο του προγράμματος Carmenes.
Το άστρο Wolf 1069 εκπέμπει λιγότερη ακτινοβολία σε σχέση με τον Ήλιο και ο εξωπλανήτης δέχεται μόνο το 65% της ακτινοβολίας που δέχεται η Γη από τον Ήλιο. Η απουσία κάποιας δραστηριότητας ή έντονης υπεριώδους ακτινοβολίας στο μητρικό άστρο του αυξάνει τις πιθανότητες ο εξωπλανήτης να έχει διατηρήσει μεγάλο μέρος της ατμόσφαιρας του, συνεπώς θα μπορούσε να διαθέτει συνθήκες φιλικές για την ανάπτυξη ζωής. Άρα θα αποτελέσει έναν ακόμη στόχο μελλοντικών παρατηρήσεων με ισχυρότερα τηλεσκόπια (όπως το υπό κατασκευή Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο ELT στη Χιλή), μαζί με εξωπλανήτες άλλων κοντινών άστρων όπως οι Proxima Centauri b και Trappist e.
Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί περισσότεροι από 5.000 εξωπλανήτες, αλλά μόνο το 1,5% έχουν μάζες έως διπλάσιες της Γης. Ακόμη λιγότεροι – περίπου δέκα – κινούνται στη λεγόμενη “κατοικήσιμη” ζώνη γύρω από το άστρο τους, δηλαδή σε απόσταση κατάλληλη για να υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνεια τους.
(Απεμπε – ΦΩΤΟ:freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η Ρωσία θα απαντήσει στην Φινλανδία αν το Ελσίνσκι εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός του
- Ν. Χαρδαλιάς: Η Αττική διεκδικεί ισχυρότερο ρόλο στο νέο δημοσιονομικό τοπίο
- Συναγερμός για τους χρήστες συσκευών Android: Κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιεί Α.Ι. για να χειραγωγεί τους χρήστες
- Άσχημα τα νέα από την Μέση Ανατολή – Τι ανέφερε το Κατάρ σε σχέση με την ενέργεια
- Αυτό το σπίτι στην Σικελία στοιχίζει 1 ευρώ…αλλά! ΒΙΝΤΕΟ
- Ν. Ανδρουλάκης: «Το κερδοσκοπικό πάρτι των τραπεζών σε βάρος της κοινωνίας πρέπει να σταματήσει»
- Θ. Κοντογεώργης για εξελίξεις στο Ιράν: Η ελληνική οικονομία δεν είναι φτερό στον άνεμο
- Η σκυλίτσα Iris «μύρισε» μισό κιλό ηρωίνης – Δείτε στο ΒΙΝΤΕΟ
- Όσκαρ 2026: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Αν Χάθαγουεϊ και Γκουίνεθ Πάλτροου στη λίστα των παρουσιαστών
- Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας για τον Πίτερ Τζάκσον στο 79ο Φεστιβάλ των Καννών









