Ο δικαστής Τάρεκ Μπιτάρ, ο οποίος άρχισε και πάλι αναπάντεχα την έρευνα που είχε παραλύσει για περισσότερο από ένα χρόνο λόγω αντιδράσεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, έχει προγραμματίσει να ανακρίνει μέσα στον τρέχοντα μήνα τον γενικό εισαγγελέα Γασάν Οουεϊντάτ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, χωρίς να διευκρίνισουν τις κατηγορίες σε βάρος του.
Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον Οουεϊντάτ για να σχολιάσει.
Οι προσπάθειες του Μπιτάρ να ανακρίνει κορυφαίους αξιωματούχους σχετικά με την έκρηξη, που στοίχισε τη ζωή σε 220 ανθρώπους και κατέστρεψε τμήμα της Βηρυτού, εμποδίσθηκαν από παρατάξεις, μεταξύ των οποίων η ένοπλη Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν.
Ο Μπιτάρ απήγγειλε επίσης κατηγορίες σε βάρος του υποστρατήγου Αμπάς Ιμπραχίμ, επικεφαλής της λιβανικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών, και του υποστρατήγου Τόνι Σαλίμπα, επικεφαλής ενός άλλου σώματος ασφαλείας, σε σχέση με την έκρηξη, καθώς και σε βάρος του πρώην στρατιωτικού διοικητή Ζαν Καχουάτζι, δήλωσαν δικαστικοί αξιωματούχοι, χωρίς να διευκρίνισουν τις κατηγορίες.
Δικαστικές πηγές είπαν ότι το Φεβρουάριο έχουν προγραμματιστεί ανακρίσεις 15 προσώπων, περιλαμβανομένων των κορυφαίων αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας, του Οουεϊντάτ, δύο πρώην υπουργών και του Χάσαν Ντιάμπ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός όταν είχε σημειωθεί η έκρηξη.
Ο Ιμπραχίμ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες, όταν το Ρόιτερς επικοινώνησε χθες, Δευτέρα, μαζί του. Ο Καχουάτζι αρνήθηκε να σχολιάσει. Η επικοινωνία με τον Σαλίμπα δεν κατέστη δυνατή.
Η έκρηξη, που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου 2020, προκλήθηκε από εκατοντάδες τόνους νιτρικού αμμωνίου που ήταν αποθηκευμένοι σε κακές συνθήκες στο λιμάνι αφού είχαν ξεφορτωθεί εκεί το 2013. Μέχρι στιγμής δεν έχει λογοδοτήσει κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
(ΑΠΕΜΠΕ – pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Δύο νέα μεγάλα ψηφιακά έργα στη φαρέτρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
- Στο Μεσολόγγι αύριο ο Ν. Δένδιας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821
- Συνάντηση Μητσοτάκη με Έλληνες που επαναπατρίστηκαν από τη Μέση Ανατολή
- Θεσσαλονίκη: Εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας για διακίνηση αναβολικών μέσα στο γυμναστήριο – Τρεις συλλήψεις
- Νομοσχέδιο για την ψηφιακή βία και τα πορνογραφικά deepfakes φέρνει η γερμανική κυβέρνηση
- Διακίνησαν μέσα σε έναν χρόνο 240.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα – 1 εκατ. ευρώ η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο
- Το φερόμενο αρχαίο «φάρμακο» των Νεάντερταλ που εκπλήσσει τους επιστήμονες
- Γ. Στασινός: Πρωτοβουλίες του ΤΕΕ για ολοκληρωμένο σχεδιασμό στη διαχείριση του νερού
- Προχωρούν τα «γεγονότα»: Το εγκεφαλικό τσιπ που θεωρείται «παγκόσμιο ορόσημο»
- Κέρκυρα: Σχεδόν 95% ικανοποίηση επισκεπτών – Στο 1 δισ. ευρώ ο τουριστικός πυρήνας









