Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο με ομολόγους του των αραβικών χωρών με τις οποίες το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνίες εξομάλυνσης.
Ο Κοέν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, την…πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας, τόνισε ότι η σύνοδος θα διεξαχθεί στο Μαρόκο.
Η ανακοίνωση αυτή, δεν έγινε γνωστή τυχαία στην “αυγή” του νέου έτους. Σηματοδοτεί άραγε τις παγκόσμιες προσπάθειες για επικράτηση μίας τρόπον τινά χουντοειρήνης και έλευση του παγκόσμιου ηγεμόνα;;;
Ανάλογες δηλώσεις “συμφιλίωσης” είχαμε νωρίτερα και σε άλλες περιοχές του κόσμου (βλ. Βενεζουέλα-ΗΠΑ και Κίνα-ΗΠΑ).
Το Ισραήλ στο παρελθόν ανέφερε το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν ως μέλη των συμφωνιών εξομάλυνσης, γνωστές ως «Συμφωνίες του Αβραάμ», μια διπλωματική προσπάθεια που έγινε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ το 2020.
«Η επέκταση των συμφωνιών με άλλες χώρες δεν είναι θέμα για το αν αλλά το πότε», είπε ο Κοέν, προσθέτοντας ότι οι δεσμοί του Ισραήλ με τους σημερινούς εταίρους απέφεραν 2,85 δισ. δολάρια σε εμπορικές συναλλαγές το 2022 και «μια σημαντική συμβολή στην ασφάλεια (και) στην περιφερειακή σταθερότητα».
Ο Νετανιάχου, που ξεκίνησε πλέον την έκτη πρωθυπουργική θητεία του, έχει εκφράσει την ελπίδα να εγκαθιδρύσει σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, η οποία συμμερίζεται τις ανησυχίες του Ισραήλ για το Ιράν.
Οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν στο Άμπου Ντάμπι την επόμενη εβδομάδα, είπε ο Κοέν.
Τον περασμένο Μάρτιο, το Ισραήλ φιλοξένησε τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΑΕ, του Μπαχρέιν, του Μαρόκου και της Αιγύπτου, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στη σύνοδο κορυφής στη Νεγκέβ.
(με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:UNSPLASH)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επιβεβαίωσε και το Πεντάγωνο! Νέα περίοδος δείχνει να ξεκινά μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ
- Η μπλε πεταλούδα Atlas με τα 229 χρωμοσώματα ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση της εξέλιξης
- Αυτά τα μέτρα ανέφερε το ΥΠΑΑΤ για τον περιορισμό της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
- Tο Taste Atlas τίμησε ξανά την Ελλάδα: Τα δύο παραδοσιακά γλυκά με τυρί στα καλύτερα του κόσμου
- Η Gen Z δίνει πνοή στα vintage και second hand καταστήματα – Η “γρήγορη μόδα” ήρθε και στην Ελλάδα
- «Θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown»! Ανησυχία για την κτηνοτροφία και την γεωργία στην Ελλάδα
- Bασίλισσα Καμίλα: Το πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρεί – Ελπίζει να αναρρώσει για την επίσκεψη Τραμπ
- Γκουτέρες: «Παρακολουθούμε τη συστηματική καταστροφή της πόλης της Γάζας»
- Νέες απόκοσμες εικόνες από το Κάλλιο – Αναδύθηκε το βυθισμένο χωριό στη λίμνη Μόρνου
- Ισραήλ: Αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης