Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η οποία θα αντικαταστήσει το σύστημα «Hartz-IV», ένας μακροχρόνια άνεργος θα λαμβάνει από την 1.1.2023 502 ευρώ μηνιαίως, από 449 που εισπράττει σήμερα. Επιπλέον, στο εξής θα δίδεται μεγαλύτερη προτεραιότητα στην κατάρτιση και την περαιτέρω εκπαίδευση των ανέργων, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες απασχόλησης.
Οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης στην αρχική ρύθμιση είχαν να κάνουν με τον έλεγχο που πρέπει να ασκείται στους δικαιούχους και με τις «ποινές» που πρέπει να τους επιβάλλονται σε περίπτωση που αρνούνται ευκαιρία απασχόλησης ή μετεκπαίδευση.
Παραμένει λοιπόν η πρόβλεψη ότι, αν κάποιος δεν αναλάβει μια θέση που θεωρείται κατάλληλη, το επίδομα μπορεί να μειωθεί κατά 10%, ενώ εάν αυτό επαναληφθεί, η μείωση φθάνει το 20% – κάτι που η κυβέρνηση ήθελε να καταργήσει. Η υψηλότερη περικοπή φθάνει το 30% – μέχρι τώρα υπήρχε η δυνατότητα ακόμη και ακύρωσης του επιδόματος, κάτι ωστόσο που κρίθηκε αντισυνταγματικό.
Η νέα νομοθεσία προβλέπει ακόμη κίνητρα για κάθε επιπλέον εκπαίδευση του ενδιαφερόμενου, με αύξηση του επιδόματος κατά 150 ευρώ.
Σε περίπτωση που κάποιος αναζητά μερική απασχόληση με μηνιαίες αποδοχές 520-1.000 ευρώ, μπορεί να διατηρήσει πλέον το 30% του επιδόματος, αντί για το 20% που ίσχυε με το σύστημα «Hartz-IV». Τα άτομα έως 25 ετών δικαιούνται επίδομα 520 ευρώ για τρεις μήνες μεταξύ της αποχώρησης από το σχολείο και της έναρξης της εκπαίδευσης ή της ομοσπονδιακής εθελοντικής εργασίας τους.
Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχει στην κατοχή του ο δικαιούχος, φθάνουν τα 40.000 ευρώ σε μετρητά, ποσό που αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Αυτό ισχύει όμως για έναν χρόνο – μετά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα προκειμένου κάποιος να δικαιούται και πάλι το επίδομα. Ακόμη, ο δικαιούχος μπορεί να συνεχίσει να διαμένει σε κατοικία η οποία υπερβαίνει το επιτρεπτό όριο έως και για έναν χρόνο από την έναρξη της καταβολής των επιδομάτων.
(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το απόλυτο τεστ μέσα στο 2026 για τις «δεξιές φωνές» της Ε.Ε. – Θα αντέξει ο Όρμπαν;
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων
- Δίκη Κορκονέα: Ένταση στον Άρειο Πάγο για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου
- Οι κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο τάσσονται κατά του Τραμπ και υπέρ του Τζερόμ Πάουελ
- «Αποτροποπιασμό» εκφράζει ο ΟΗΕ για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν
- Η «λύση» που προτείνεται στην ΕΕ με αφορμή την κατάσταση στην Γροιλανδία δεν είναι και τόσο «ρόδινη»
- EY-Parthenon: Ελαφρά επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2026 – Οι πέντε κρίσιμοι παράγοντες
- Δίκη για τη Novartis: Τελεσίδικα ένοχοι για τους ψευδείς ισχυρισμούς οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες
- Βουδαπέστη: Ακόμη ένα ευρωπαϊκό αεροδρόμιο έκλεισε προσωρινά λόγω πάγου
- Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου – Ξεπερνούν τα 45 δις ευρώ οι προσφορές









