Το προσχέδιο, που έχει χαρακτηριστεί “ανεπίσημο έγγραφο”, κάτι που σημαίνει ότι ίσως να απέχει σημαντικά από την τελική μορφή του, επαναλαμβάνει τον στόχο της περσινής COP στη Γλασκώβη “να επιταχυνθούν τα μέτρα προς τη μείωση της χρήσης ενέργειας από τον άνθρακα και προς τη σταδιακή αποδέσμευση και τον εξορθολογισμό των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων”.
Ωστόσο δεν αναφέρεται σε αποδέσμευση από όλα τα ορυκτά καύσιμα, όπως είχαν ζητήσει η Ινδία και η ΕΕ.
Το κείμενο δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη δημιουργία ενός ταμείου για τις απώλειες και τις ζημιές, βασικό αίτημα των πιο ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή χωρών. Αντίθετα “χαιρετίζει” το γεγονός ότι οι χώρες συμφώνησαν για πρώτη φορά να περιλάβουν στην ατζέντα της συνόδου “ζητήματα που σχετίζονται με χρηματοδοτικές διευθετήσεις που θα απαντούν στις απώλειες και τις ζημιές”.
Παράλληλα στο προσχέδιο δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποφασιστεί αν θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό ταμείο ή πώς αυτό θα είναι, αφήνοντας χρόνο στους διαπραγματευτές να επεξεργαστούν τα ακανθώδη θέματα.
Το κείμενο “υπογραμμίζει τη σημασία να ενταθούν οι προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή και να συνεχιστούν οι προσπάθειες να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή”.
Το προσχέδιο βασίζεται στα αιτήματα, τα οποία οι αντιπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες επεδίωξαν να περιληφθούν στο κείμενο της τελικής ανακοίνωσης. Το αρχικό αυτό κείμενο θα αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις, μετά το πέρας των οποίων θα προκύψει η τελική ανακοίνωση.
(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Super League: Έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών μετά τη δημόσια καταγγελία ξένου ποδοσφαιριστή
- Στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο σφυροκοπά το Ισραήλ
- Τέλος εποχής για τους διεθνιστές στις ΗΠΑ: Αποσύρεται από την πολιτική η Πελόζι, vid
- ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η καταβολή της τρίτης δόσης του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου για το 2025
- Παπαστεργίου: Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει περιφερειακός κόμβος για την τεχνητή νοημοσύνη
- «Να… αντισταθούμε στη Ρωσία»: Ρεσιτάλ από Μητσοτάκη και Κάλας!
- Πεσκόφ: Λόγω της αντιρωσικής τους υστερίας, τα δυτικά ΜΜΕ διαστρεβλώνουν τα λόγια του Πούτιν, vid
- Βεντέτα στην Κρήτη: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία στον συγγενή του 39χρονου νεκρού
- Έκθεση-«κόλαφος» για τα μέτρα ασφαλείας στο Λούβρο
- Χαμός στη Βρετανία: «Κρατούμενοι αφήνονται κατά λάθος ελεύθεροι από τις βρετανικές φυλακές κάθε εβδομάδα»









