ΗΤζάνετ Γέλεν, η υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις σε διακρατικό δίκτυο προσώπων και εταιρειών το οποίο προμηθεύει με στρατιωτική τεχνολογία τη Ρωσία επιτρέποντάς της να συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, που οδεύει να συμπληρώσει εννέα μήνες.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπαλί, η κυρία Γέλεν τόνισε πως οι κυρώσεις θα βάλουν στο στόχαστρο 14 πρόσωπα και 28 οντότητες, συμπεριλαμβανομένων φυσικών και νομικών προσώπων που διευκολύνουν τη χρηματοοικονομική διάσταση του δικτύου προμηθειών, αποφεύγοντας πάντως να διευκρινίσει την εθνικότητα ή την έδρα τους αντίστοιχα.
Εξήγησε πως θα δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα σήμερα.
Οι κυρώσεις αυτές εγγράφονται στο πλαίσιο «των ευρύτερων προσπαθειών μας να διασπάσουμε την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας», να «της αρνηθούμε εξοπλισμό που χρειάζεται μέσω κυρώσεων και ελέγχων των εξαγωγών», είπε η κυρία Γέλεν.
Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν εκτίμησε ακόμη πως ο τερματισμός της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία θα αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο να αμβλυνθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, μήνυμα το οποίο το δίχως άλλο έχει παραλήπτη τη Ρωσία, την παραμονή της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδονησία.
«Ο τερματισμός του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία είναι ηθικό πρόσταγμα και απλούστατα το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία», είπε η κυρία Γέλεν απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησής της με τον γάλλο ομόλογό της Μπρουνό Λεμέρ.
Επισήμως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν βρίσκεται στην ατζέντα του κλαμπ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι ηγέτες των οποίων θα συνεδριάσουν αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στο ινδονησιακό νησί Μπαλί.
Η Μόσχα κάλεσε την G20 να επικεντρωθεί σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα μάλλον, παρά σε πολιτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας.
Όμως ο πόλεμος που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν εννέα μήνες ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες, ειδικά την απογείωση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.
Η οικοδέσποινα της συνόδου, η Ινδονησία, απηχώντας τη θέση πολλών κρατών του παγκόσμιου Νότου, καλεί να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας να καταδικάσει ρητώς τη Μόσχα.
Ο κ. Πούτιν, που αποφάσισε να μην πάει στη σύνοδο της G20 και θα αντιπροσωπευθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, δέχεται πιέσεις για να παρατείνει τη συμφωνία που επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η ισχύς της οποίας θα εκπνεύσει τη 19η Νοεμβρίου.
Ο κ. Λεμέρ, από την πλευρά του, επέμεινε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου. «Πιστεύω ότι το κυριότερο πρόβλημα που βρίσκεται στο τραπέζι είναι το πώς θα μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας και πώς θα μειώσουμε τον πληθωρισμό», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν.
skai/ scr
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στα Βορίζια Ηρακλείου μεταφέρθηκε η σορός του 39χρονου θύματος του μακελειού
- Η Χαμάς ανακοινώνει ότι θα παραδώσει τις σορούς 3 Ισραηλινών ομήρων απόψε στις 8 το βράδυ
- Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητάει ειδική αξιολόγηση του καταστήματος των ΕΛΤΑ επί της οδού Μητροπόλεως
- Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τις εξελίξεις του μακελειού στα Βορίζια
- Η Κίνα στέλνει τον νεότερο αστροναύτη της και 4 μαύρα ποντίκια στον διαστημικό σταθμό «Heavenly Palace», vid
- Μήνυμα στρατιωτών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου σε μπουκάλι βρέθηκε σε παραλία της Αυστραλίας, vid
- Οπαδοί της Σάλκε και της Ντόρτμουντ έπαιξαν “ξύλο” στον σταθμό της Κολωνίας, vid
- Βλάβη σε επιβατηγό πλοίο πριν τον απόπλου του από την Καβάλα
- Ποινική δίωξη σε 5 άτομα για την δολοφονία του 39χρονου άνδρα στα Βορίζια Ηρακλείου
- Το δημοφιλές τσάι oolong που ισχυρίζονται ότι καίει λίπος ακόμη και όταν κάθεστε









