H Eυρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει νέους κανόνες για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση σε βιολογικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα που προορίζονται για χρήση στα χωράφια των κρατών-μελών.
Οι νέοι κανόνες θα διευκολύνουν την έγκριση μικροοργανισμών για χρήση ως δραστικών ουσιών σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα και θα παρέχουν στους γεωργούς της ΕΕ πρόσθετες επιλογές για την αντικατάσταση των χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων με πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.
Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι «η μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων σημαίνει την εύρεση εναλλακτικών λύσεων στα χημικά φυτοφάρμακα που σέβονται τον πλανήτη μας και την υγεία μας.
Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία αυξάνοντας τον αριθμό των βιολογικών και χαμηλού κινδύνου εναλλακτικών στην αγορά -έχουμε ήδη εγκρίνει 20 εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κινδύνου από την αρχή της θητείας μας. Με αυτούς τους νέους κανόνες, θα διασφαλίσουμε ότι οι βιολογικές εναλλακτικές μπορούν να φτάσουν στους αγρότες μας ακόμη πιο γρήγορα.
Όσο περισσότερους πόρους επενδύουμε συλλογικά στην αξιολόγηση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τόσο πιο ασφαλείς εναλλακτικές θα έχουμε για να ανταποκριθούμε στη δέσμευσή μας να μειώσουμε τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030».
Όπως σημειώνει η Κομισιόν, οι νέοι κανόνες θα θέτουν τις βιολογικές ιδιότητες κάθε μικροοργανισμού στο επίκεντρο της επιστημονικής διαδικασίας αξιολόγησης κινδύνου, ο οποίος πρέπει να αποδεικνύει την ασφάλεια πριν οι μικροοργανισμοί εγκριθούν ως δραστικές ουσίες σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Θα πρέπει να επιτρέπουν την επιτάχυνση της αδειοδότησης των μικροοργανισμών και των βιολογικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων που τους περιέχουν.
(φωτο:pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Χαμός στο ΠΑΣΟΚ: Διεγράφη βουλευτής – «Αντιπολιτεύεται το κόμμα του»
- Ο πόλεμος που έχει τρομακτικές ομοιότητες με τα γεγονότα κατά του Ιράν
- Ο γιος του Όζι Όσμπορν έδωσε το όνομα του πατέρα του στη νεογέννητη κόρη του
- Ο απίστευτος λόγος που μία νεοφυής εταιρεία θέλει να στείλει χιλιάδες καθρέπτες στο διάστημα
- ΗΠΑ: Η ειδοποίηση του FBI για πιθανή επίθεση του Ιράν ως αντίποινα βασίστηκε σε μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία
- ΗΠΑ: Αγελάδες… το έσκασαν στους δρόμους της Βιρτζίνια μετά από τροχαίο και καταζητούνται
- Κ. Τσουκαλάς: Δεν αρκούν μέτρα για το θεαθήναι – Δεν μπορεί να σβήσεις την πυρκαγιά με ένα μπουκάλι νερό
- Συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας με τη Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία
- ΗΠΑ: Ένοπλος τραυμάτισε δύο ανθρώπους σε πανεπιστήμιο του Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια – Νεκρός ο δράστης
- Οι 5 πυλώνες μέτρων που προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου στη Μ. Ανατολή









