Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει γίνει γνωστό ως «μόνο το ναι σημαίνει ναι», υιοθετήθηκε οριστικά χθες από το κοινοβούλιο με 205 ψήφους υπέρ και 141 κατά, αφού είχε ήδη εγκριθεί σε πρώτη ανάγνωση τον Μάιο. Όμως τον Ιούλιο η Γερουσία είχε προχωρήσει σε μια τροποποίηση λόγω της οποίας οι βουλευτές χρειάστηκε να ψηφίσουν εκ νέου.
To νομοσχέδιο «πλήρους διασφάλισης της σεξουαλικής ελευθερίας», όπως ονομάζεται, καθιστά «τη συναίνεση» βασικό στοιχείο, τονίζοντας ότι αυτή θα πρέπει «να εκφράζεται ελεύθερα με πράξεις (…) οι οποίες θα καταδεικνύουν με ξεκάθαρο τρόπο τη βούληση του ατόμου».
«Η χώρα μας περιλαμβάνει επιτέλους στη νομοθεσία της ότι η συναίνεση είναι βασικό στοιχείο των σεξουαλικών μας σχέσεων. Οι γυναίκες δεν θα χρειάζεται πλέον να αποδείξουν ότι υπέστησαν βία ή εκφοβισμό στη διάρκεια επίθεσης ώστε αυτή να αναγνωριστεί ως σεξουαλική επίθεση», δήλωσε η υπουργός Ισότητας της Ισπανίας Ιρένε Μορένο που ανήκει στο Podemos.
Μέχρι στιγμής για να αποδειχθεί ένας βιασμός έπρεπε να υπάρχουν αποδείξεις εκφοβισμού ή βίας.
Υπόθεση της «αγέλης των λύκων»
Το ζήτημα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο της υπόθεσης της «αγέλης των λύκων», μιας ομάδας πέντε ανδρών που βίασαν ομαδικά το 2016 μία 18χρονη γυναίκα στη διάρκεια της γιορτής Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα και βιντεοσκόπησαν τις πράξεις τους.
Το 2018 καταδικάστηκαν σε εννέα χρόνια κάθειρξη όχι για βιασμό, αλλά για «σεξουαλική κακοποίηση». Η σεξουαλική κακοποίηση θεωρείτο αδίκημα βάσει του ποινικού κώδικα της Ισπανίας και οριζόταν από την απουσία βίας ή εκφοβισμού, ενώ επέσυρε μικρότερες ποινές.
Την εποχή εκείνη δεκάδες χιλιάδες γυναίκες είχαν βγει στους δρόμους της Ισπανίας φωνάζοντας το σύνθημα «εγώ σε πιστεύω, αδελφή μου», ζητώντας την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα.
Μπροστά στις αντιδράσεις αυτές το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτήρισε τον Ιούνιο του 2019 τα γεγονότα «ομαδικό βιασμό» και επέβαλε ποινές 15 ετών κάθειρξης στους δράστες.
Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ είχε δεσμευθεί να υιοθετήσει νομοθεσία για τη συναίνεση αμέσως μετά την ορκωμοσία της.
Το νέο νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε χθες ποινικοποιεί εξάλλου τα «ανάρμοστα» σχόλια στον δρόμο, τη διάδοση προσωπικών βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο, ενώ προβλέπει την αποτελεσματική διδασκαλία της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων σεξουαλικής βίας αλλά και την αποζημίωσή τους.
(ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τραμπ: Θα βοηθήσω να αποσυμφορηθεί η κίνηση στο Στενό του Χορμούζ
- Πήρε το μετρό και δείτε τι κουβάλησε! Άφωνοι οι επιβάτες, vid
- Σαν σήμερα 8 Απριλίου: Ποια τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
- Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις νέες εξελίξεις
- Νεκρή 80χρονη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
- Με μέτρα ασφαλείας και αυξημένη κίνηση στα λιμάνια αρχίζει η έξοδος των εκδρομέων της Λαμπρής
- Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως η κατάπαυση του πυρός με το Ιράν «δεν συμπεριλαμβάνει τον Λίβανο»
- Τραμπ: Η Κίνα ώθησε το Ιράν να διαπραγματευτεί
- Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα 8/4 με μικρή πτώση θερμοκρασίας – Πού αναμένονται τοπικές βροχές
- Ο Γκουτέρες «καλωσορίζει» την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για δυο εβδομάδες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν









