Η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου για την αντικατάσταση από την 1η Αυγούστου όλων των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας προκαλεί ένταση στη γραμμή Βελιγραδίου – Πρίστινας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση του ‘Αλπμιν Κούρτι έδωσε διορία ένα μήνα στους ιδιοκτήτες οχημάτων στο βόρειο Κόσοβο, που φέρουν πινακίδες τις οποίες εξέδωσαν οι σερβικές αρχές να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες του Κοσόβου.
Ενδεικτικό της έντασης είναι πως ήχησαν σειρήνες αεροπορικού βομβαρδισμού στη συνοριακή γραμμή ενώ υπάρχουν αναφορές για σποραδικά πυρά.
Επίσης, από σήμερα τα μεσάνυχτα δεν θα γίνονται αποδεκτές οι σερβικές αστυνομικές ταυτότητες για την είσοδο στο Κόσοβο και οι κάτοχοί τους θα προμηθεύονται στα σύνορα προσωρινό έγγραφο που θα τους εξασφαλίζει διάρκεια παραμονής 90 ημερών.
Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο είναι κάτοχοι σερβικών αστυνομικών ταυτοτήτων ενώ στα οχήματα τους χρησιμοποιούν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.
Η αντίδραση του Βελιγραδίου ήταν άμεση. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και εκτίμησε ότι πρόθεση της Πρίστινας είναι να αναγκάσει τους Σέρβους να εγκαταλείψουν το Κόσοβο.
«Δεν θα υποκύψουμε! Αν τολμήσουν να προχωρήσουν σε διώξεις και σκοτωμούς Σέρβων, η Σερβία θα νικήσει. Μην διανοηθεί κάποιος να ξεκινήσει πογκρόμ κατά των Σέρβων όπως συνέβη στις 17 Μαρτίου του 2014 ή σε άλλες περιοχές τις πρώην Γιουγκοσλαβίας γιατί δεν θα τους περάσει» προειδοποίησε ο Βούτσιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας απήυθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να διατηρηθεί η ειρήνη και η ηρεμία στο Κόσοβο ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι να «εκλογικευτεί» και να μην προβεί σε ενέργειες που θα προκαλέσουν ένταση. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε επίσης τους Σέρβους του Κοσόβου να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να μην απαντούν σε προβοκάτσιες.
(Με πληροφορίες από απεμπε – φωτο:pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στολισμένο… αυτοκίνητο εθεάθη στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, vid
- Εκτεταμένες αστυνομικές δράσεις για την πρόληψη της παραβατικότητας σε 6 νομούς της Κ. Μακεδονίας
- Βίντεο -σοκ από Τουρκία: Κυνήγησε τη γυναίκα του μέσα στο νοσοκομείο και την πυροβόλησε!
- Β. Κικίλιας: «Διαχρονικός μοχλός ανάπτυξης η ναυτιλία»
- Παύλος Μαρινάκης για αγρότες: «Ο ειλικρινής διάλογος – και μόνο αυτός – θα φέρει τις λύσεις»
- Θεσσαλονίκη: Ισχυρός βόρειος άνεμος 6 μποφόρ που θα φτάσει και τα 7 πνέει στην πόλη
- Όλοι τον αγνόησαν εκτός από τον Τζόκοβιτς: Ενθουσιάστηκε Ισπανός ρεπόρτερ! vid
- Ψηφιακές ταυτότητες ακόμα και στο ουκρανικό μέτωπο: Άγριο φακέλωμα των ανθρώπων!
- Καθοριστικό το 2026 για το αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης – Τι θα διαθέτει ο νέος αερολιμένας
- Ποιός είναι ο νικητής της…τούμπας; Επικό βίντεο









