Η αμφίεση μετά το Φλας : Στρατιωτική Παραλλαγή (Μέρος 1ο)

Δευτέρα, 16 Οκτώβριος 2017 22:37

 Η στρατιωτική παραλλαγή, αναμφισβήτητα, είναι η καλύτερη και η ιδανικότερη απάντηση στην απλή ερώτηση: "ποια είναι τα πιο κατάλληλα ρούχα για να φορέσω μετά το επερχόμενο φλας του Ήλιου;".

Το γιατί είναι γνωστό. Επειδή λόγω του χρωματισμού της και των μοτίβων - σχεδίων της, γίνεσαι ένα με το φυσικό περιβάλλον, στο οποίο θα χρειαστεί να καταφύγουμε μετά το φλας, δηλαδή τα ελληνικά δάση. Για του λόγου το αληθές παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο, στο οποίο φαίνεται πόσο αποτελεσματικά η "ελληνική σαύρα" (έτσι ονομάζεται η ελληνική παραλλαγή) εναρμονίζεται με τέτοιου είδους περιβάλλοντα.

 Καλά ως εδώ ... εναρμονιστήκαμε με το περιβάλλον και αποφύγαμε την παρατήρηση και τον κίνδυνο να γίνουμε αντιληπτοί από τα πάσης φύσεως εχθρικά προσκείμενα όντα. Η ελληνική "σαύρα" όμως έχει περισσότερα οφέλη τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στον τομέα της απόκρυψης. Για να αντιληφθούμε λοιπόν την πρακτική χρησιμότητα της ελληνικής στρατιωτικής παραλλαγής θα πρέπει να αναλύσουμε το κάθε μέρος της ξεχωριστά. Στο παρόν άρθρο, που αποτελεί και το 1ο μέρος της ανάρτησης  θα ασχοληθούμε με τα καλύμματα κεφαλής και τα ενδύματα που σχετίζονται με τον άνω κορμό. Ξεκινάμε ...

 Η ελληνική "σαύρα"

 


 Στην παραπάνω εικόνα φαίνεται αριστερά και δεξιά η χειμερινή και η θερινή στολή παραλλαγής αντίστοιχα, στην απλή της μορφή.

 Κάλυμμα Κεφαλής: Υπάρχουν διάφοροι τύποι καλυμμάτων κεφαλής όπως καπέλο τύπου jockey, καπέλο τύπου jungle, καπέλο με κάλυμμα για τα αυτιά. 

 
Καπέλο τύπου jockey

 

Προστατεύει το πρόσωπο από τον ήλιο σε ικανοποιητικό βαθμό όχι όμως το σβέρκο, ενώ σε περίοδο ψύχους εμποδίζει μέρος της θερμότητας να διαφύγει από το κεφάλι.

 Καπέλο τύπου jungle

 

Προστατεύει σε μέγιστο βαθμό από τις ακτίνες του ηλίου, ενώ σε περίοδο ψύχους εμποδίζει μέρος της θερμότητας να διαφύγει από το κεφάλι.

 Καπέλο με κάλυμμα για τα αυτιά (πολιτικού τύπου)

 

 

Εξαιρετική λύση για τη χειμερινή περίοδο. Εμποδίζει μεγάλο μέρος της θερμότητας να διαφύγει από το πρόσωπο. Σε συνδυασμό με ένα περιλαίμιο (κασκόλ) είναι η ιδανική λύση για την αντιμετώπιση του ψύχους. (Το έχω δοκιμάσει προσωπικά σε στρατιωτική εκπαίδευση στις κορυφές του Ολύμπου, όπου η θερμοκρασία κυμαινόταν από  -15  έως 2 με 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από το 0) 

 Καπέλο τύπου jockey με κάλυμμα για τα αυτιά

 


 Όπως παραπάνω.

 Ενδύματα άνω κορμού: Η ένδυση του άνω κορμού περιλαμβάνει στρατιωτικό φούτερ ή φανελάκι παραλλαγής, ζακέτα fleece, χιτώνιο παραλλαγής, jacket παραλλαγής, αδιάβροχο τύπου ponjo ή αδιάβροχο σετ (μπουφάν + παντελόνι).

  Στρατιωτικό φούτερ

 

   

Φανελάκι παραλλαγής

 

 


 Ζακέτα fleece 

 Φορέστε τη πάνω από το στρατιωτικό φούτερ και μέσα από το χιτώνιο της παραλλαγής. Εξαιρετική προστασία σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. 

 Χιτώνιο παραλλαγής

 

Το χιτώνιο παραλλαγής έχει κατασκευαστεί ώστε να έχει μεγάλη αντοχή, είναι άνετο, ιδανικό για παντός είδους εργασίες, προστατεύει από εκδορές, σκισίματα, τσιμπήματα-προσκόλληση εντόμων και μικροτραυματισμούς. Φορέστε το και την χειμερινή και τη θερινή περίοδο (απλά σηκώνοντας τα μανίκια). Επίσης τα κουμπιά στα μανίκια μπορούν να κουμπωθούν στις υποδοχές για τα κεντρικά κουμπιά σε περίπτωση που έχουμε τραυματίσει το χέρι μας, λειτουργούν δηλαδή σαν ένας πρόχειρος νάρθηκας! Οι 4 τσέπες (2 πάνω και 2 κάτω) είναι βολικές για την αποθήκευση βασικών αντικειμένων όπως π.χ. πολυμαχαιρίδιο, πολυεργαλείο, σπίρτα, φούμο, πυξίδα, χάρτης κλπ. ή ακόμα και για την προσωρινή εναποθήκευση τροφίμων όπως καρπών, φρούτων κλπ. Προσοχή! Δεν είναι αδιάβροχο!!!

 Jacket παραλλαγής

 

Φορέστε το πάνω από το χιτώνιο. Ιδανικό για χαμηλές θερμοκρασίες. Το μειονέκτημα είναι ότι σε κάνει κάπως δυσκίνητο και σε περίπτωση εκτέλεσης κάποιας εργασίας π.χ. κόψιμο ξύλων, ιδρώνεις πολύ εύκολα γεγονός που είναι απαγορευτικό στην επιβίωση. Αφαιρέστε το αν είναι να εκτελέσετε κάποια απαιτητική εργασία, ακόμα και αν επικρατεί έντονο ψύχος. Προσοχή! Δεν είναι αδιάβροχο!!!

 Αδιάβροχο τύπου ponjo 

 

 

Αρκετά ικανοποιητικό και ταυτόχρονα αντιανεμικό. Μειώνεται η αποτελεσματικότητά του όταν επικρατούν ταυτόχρονα ισχυροί άνεμοι και βροχή  καθώς το παρασέρνει η δύναμη του ανέμου και ίσως βραχείτε λιγάκι. Επίσης δεν καλύπτει πλήρως τα πόδια, κυρίως στους άντρες που είναι πιο ψηλοί ενώ παράλληλα γίνεστε ελαφρώς δυσκίνητοι στα χέρια. Παρ' όλα αυτά έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Αν ράψετε εσωτερικά του ponjo το χαλκοϋφασμα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης ως φόδρα θα έχετε ένα τέλειο αμυντικό όπλο ενάντια στα Νταρμπασάχ. Οι καλύτερες θέσεις για να καλυφθεί πλήρως το σώμα σας ώστε να μην σας αντιληφθούν τα Νταρμπασάχ είναι συνήθως η θέση οκλαδόν και η εμβρυική στάση (σε μένα προσωπικά τουλάχιστον που είμαι 1,84μ.). Προτιμάται η πρώτη γιατί μπορείς να αντιδράσεις πιο άμεσα. Αν είστε μικρόσωμοι/ες οι θέσεις είναι περισσότερες. Επιπλέον όπως έγραψα και στο προηγούμενο άρθρο μου "Ο ύπνος στην ύπαιθρο μετά το φλας" μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 Αδιάβροχο σετ (μπουφάν + παντελόνι)

Δεν εμφανίζει τα μειονεκτήματα ούτε όμως και το μεγάλο πλεονέκτημα του ponjo. Η αδιαβροχοποίηση που παρέχει το σετ όταν το φορέσετε είναι πλήρης. Επίσης είναι αντιανεμικό και έχετε ελευθερία κινήσεων ... αν δεν φοράτε 4 στρώματα ρούχων εσωτερικά.  Φορέστε το πάνω από το χιτώνιο και το παντελόνι παραλλαγής.

 Αναλύσαμε λοιπόν τα ενδύματα που αφορούν το κεφάλι και τον άνω κορμό.  Στο 2ο μέρος θα ασχοληθούμε με τον κάτω κορμό (παντελόνι + άρβυλα), καθώς και με κάποια προαιρετικά στρατιωτικά υλικά που προτείνω προσωπικά να χρησιμοποιήσετε, ώστε να διευκολύνουν την μελλοντική σας επιβίωση στην ύπαιθρο της μετά φλας εποχής. 

Κλείνοντας, να θυμάστε το αρχαίο ρητό "Η ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ", και να ακολουθείτε το παράδειγμα του Τριαδικού Δημιουργού, ο οποίος, σαν Παντογνώστης που είναι, έχει όλη την ισχύ και όλη την δύναμη. Για αυτόν το λόγο, ακόμα και στους 7 ουρανούς του χάους ....

 + IC XC NIKA +


Ajax Dragonkiller 

Σχετική Ενημέρωση

loading...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο!