Πώς ξεφεύγουμε από τα αστυνομικά σκυλιά

Δευτέρα, 29 Ιανουάριος 2018 22:39

Τι συμβαίνει σε περίπτωση που ένα καταπιεστικό καθεστώς έρθει στην εξουσία

και τα μέσα επιβολής του (αστυνομία, στρατός) αρχίζουν να ψάχνουν για «κακούς τρομοκράτες που αρνούνται να συμμορφωθούν για το γενικό καλό»;

Οι πόλεις τότε θα είναι το λιγότερο ασφαλές μέρος για να ζήσει κανείς, αλλά τι συμβαίνει με μια προσπάθεια απόδρασης στα βουνά;

Τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει το καθεστώς αυτό ποικίλουν και περιλαμβάνουν αισθητήρες, κάμερες θερμικής ή υπέρυθρης παρατήρησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαφόρων μεγεθών, ανιχνευτικά σκυλιά και περιπόλους, αλλά έχουν το μειονέκτημα (για την ώρα) ότι δεν μπορούν να είναι πανταχού παρόντα. Ειδικά στο γεμάτο πτυχώσεις και κρυψώνες περιβάλλον ενός δασωμένου όρους, τα πράγματα σκουραίνουν για τους διώκτες.

      Μπορεί να μην υπάρχουν και πολλές επιλογές για άμυνα κατά τεχνολογικών μέσων, αλλά για την περίπτωση ανιχνευτικών σκυλιών, άτομα από την Αμερική (όπου το κίνημα των preppers, δηλαδή ανθρώπων που ετοιμάζονται για μια κοινωνική κατάρρευση και τα συνακόλουθα, είναι ανεπτυγμένο) έχουν να μας προτείνουν μερικές λύσεις σαν τις παρακάτω.

 Το δίπολο «Σκύλος-Συνοδός»

Συνήθως χρησιμοποιούνται Γερμανικοί ποιμενικοί (λυκόσκυλα) ή μια ράτσα που λέγεται Bloodhound. Τα σκυλιά έχουν μια τρομερή ικανότητα όσφρησης, σε σημείο που να μπορούν να ακολουθούν τη μυρωδιά ενός ανθρώπου, ακόμη και αν είναι ανακατεμένη με αυτή άλλων.

Μπορούν επίσης να εκπαιδευτούν να αναζητούν οπτικά σημάδια που άφησαν πίσω τους οι διαφεύγοντες, αν και σε αυτό το καθήκον είναι καλύτερος ο χειριστής/συνοδός του σκύλου.

Το παραπάνω δίπολο είναι και το αδύνατο σημείο ενός αποσπάσματος καταδίωξης. Το γιατί, θα το δείτε σε λίγο.

 Οι προτάσεις

  •  Όταν προσπαθείς να διαφύγεις από ένα καταδιωκτικό απόσπασμα που χρησιμοποιεί σκύλους, η ταχύτητα και η απόσταση που θα έχεις καλύψει θα δράσει υπέρ σου. Όσο πιο μακριά είσαι και όσο πιο γρήγορα κινείσαι, τόσο οι πιθανότητες αρχίζουν να στρέφονται προς το μέρος σου (έτσι και αλλιώς, ο σκύλος και ο συνοδός κινούνται πιο αργά γιατί ερευνούν). Αν και οι σκύλοι μπορούν να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις, οι άνθρωποι που συνοδεύουν το απόσπασμα θα κουραστούν πιο γρήγορα. Να σημειωθεί ότι επειδή για να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σκύλου και εκπαιδευτή/χειριστή χρειάζεται πάρα πολύς καιρός, οι συνοδοί είναι ΣΥΝΗΘΩΣ μεσήλικες, επομένως άτομα μειωμένης σωματικής αντοχής. Κρατείστε το αυτό. Μας βοηθάει λοιπόν πολύ το να είμαστε σε μια καλή φυσική κατάσταση, να μην κουβαλάμε τρομερά βάρη πάνω μας και να έχουμε έτσι τη δυνατότητα να ανεβαίνουμε σε απότομα σημεία, όπου ο σκύλος μπορεί να τα διαβεί εύκολα, ο χειριστής όμως όχι…
  • Σαν συνέπεια του παραπάνω, κινηθείτε σε δύσβατα εδάφη για να κουράσετε το σκύλο και τον συνοδό του. Πυκνοί θάμνοι, πεσμένα δένδρα, βραχώδεις περιοχές, βοηθούν πολύ στη διαφυγή. Να είστε συνεχώς σε κίνηση στα πιο απίθανα σημεία.
  • Το να μπεις σε νερό, όπως ένα ποταμάκι, ΔΕΝ σε κρύβει από τα σκυλιά. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όταν βγεις από αυτό, η μυρωδιά σου θα έχει ποτίσει το νερό που θα στάζει από πάνω σου, οπότε θα κάνεις τη δουλειά των διωκτών πιο εύκολη. Ή μάλλον, για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν θα «πιάσουν» τη μυρωδιά, αλλά τα νεκρά κύτταρα μας που πέφτουν καθώς αναπλάθονται οι ιστοί όλη την ημέρα. Τα νεκρά κύτταρα είναι η «υπογραφή» μας στο περιβάλλον, και αυτή ψάχνουν τα σκυλιά.
  • Τα σκυλιά μπορούν μεν να τρέξουν γρήγορα, αλλά για μικρό χρόνο. Εκτιμάται ότι ένας σκύλος «υπερθερμαίνεται» πιο γρήγορα από έναν άνθρωπο. Επίσης, όσο πιο ζεστό και ξηρό το περιβάλλον γύρω μας, τόσο πιο γρήγορα θα κουραστεί ο σκύλος και ο συνοδός του. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι κοινά σκυλιά ανίχνευσης, δεν έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας στην αποστολή τους. Χρειάζονται υπερεκπαιδευμένα και πολύ ικανά σκυλιά –τα οποία ευτυχώς δεν υπάρχουν σε αφθονία.
  • Κάνε απότομες στροφές στη διαδρομή σου. Αυτό θα κάνει τον χειριστή να αρχίσει να αμφιβάλλει για τις ικανότητες του σκύλου του.
  • Αν μπορείς, ταξίδεψε μαζί με το ρεύμα του αέρα. Έτσι θα παρασυρθεί προς την αντίθετη των διωκτών κατεύθυνση η μυρωδιά σου τουλάχιστον.
  • Ψέκασε με πιπέρι ή σπρέι πιπεριού κάποια σημεία της διαδρομής σου και τα πόδια σου. Αυτό θα δυσκολέψει την όσφρησή του. Κάτι ανάλογο έκαναν και οι μαχητές της ΕΟΚΑ για να γλυτώνουν  από τα σκυλιά των Άγγλων. Για την ακρίβεια, σκόρδο και πιπέρι αλεσμένα σε σκόνη. (Βλέπε: Ομάδα Ουρανός, εκδ Λιακόπουλος)
     

Για το τέλος

 Προσωπικά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω τις παραπάνω πληροφορίες, όντας άσχετος από σκύλους. Από όλα τα παραπάνω όμως προκύπτει ότι η διαφυγή από σκύλο είναι δύσκολη υπόθεση. Το βασικό που έχει να κάνει κάποιο, είναι να κινείται πιο γρήγορα από τους διώκτες του. Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στη βάση τους. Το καλό νέο της υπόθεσης είναι ότι σε μια περίπτωση σαν αυτή που περιμένουμε (μαζική φυγή στα βουνά) οι στόχοι θα είναι τόσοι πολλοί και οι διαθέσιμοι σκύλοι τόσο λίγοι. Όλα αυτά βεβαίως σε ένα υποθετικό πλαίσιο ενός σεναρίου επιβίωσης μεγάλων αριθμών ανθρώπων σε όλη την επικράτεια.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ1991ΕΛ

Σχετική Ενημέρωση

loading...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο!