Οι λύσεις της φυσικής καλλιέργειας BINTEO

Παρασκευή, 12 Ιανουάριος 2018 22:45

"Ο αγρότης-φιλόσοφος Παναγιώτης Μανίκης μαθαίνει τους άλλους πώς να σέβονται τη φύση και να καλλιεργούν χωρίς φυτοφάρμακα"

Διαθέτει ένα μικρό παράδεισο στο Κλησοχώρι Εδέσσης, έκτασης 25 στρεμμάτων, με δασικά δέντρα, οπωροφόρα, περισσότερες από 120 ποικιλίες, λαχανικά, φυτά χλωρής λίπανσης και σιτηρά. Φυτά και λαχανικά μεγαλώνουν μαζί στα «πόδια» των δέντρων και συνυπάρχουν αρμονικά.
Το Φυσικό Αγρόκτημα του Παναγιώτη Μανίκη, ο οποίος μαθήτευσε στον Masanobou Fukuoka, βρίσκεται στο Κλησοχώρι της Έδεσσας, 2 χλμ. νότια απ' το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας. Η συνολική του έκταση είναι 25 περίπου στρέμματα και είναι ταυτόχρονα ένα δάσος οπωρώνας και λαχανόκηπος. Πάνω από 120 ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων μαζί με δασικά δέντρα και λαχανικά λειτουργούν με αρμονία. Το Φυσικό αγρόκτημα το επισκέπτονται γεωπόνοι και αγρότες, ποιητές και μοναχοί, καλλιτέχνες και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Φυτά και ζώα μαζί
Στο αγρόκτημα αυτό επί δεκαοκτώ συνεχή χρόνια δεν έγινε καμία κατεργασία εδάφους, χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, βοτάνισμα ή ζιζανιοκτονία.
Το κλειδί για τη δημιουργία του αγροκτήματος είναι η αρμονία που επιτυγχάνεται όταν μία μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων ζουν στον ίδιο χώρο.
Η μεγάλη επιτυχία φυτών λύνει ταυτόχρονα το πρόβλημα της διάβρωσης, της βελτίωσης της γονιμότητας του εδάφους, των προσβολών από έντομα και ασθενειών.
Στο αγρόκτημα δεν χρησιμοποιούνται γεωργικά μηχανήματα και η κατανάλωση ενέργειας είναι μηδενική.

Όλοι ακολουθούν την γνωστή καλλιέργεια με την άροση, τη ζιζανιοκτονία, τη λίπανση, το κλάδεμα κλπ. Όλοι κατά καιρούς συναντούν προβλήματα δυσεξήγητα ή τα αποτελέσματα των κόπων τους δεν είναι ανάλογα των προσδοκιών τους.
Σε όλα αυτά και σε πολλά ακόμα προβλήματα έρχεται να δώσει λύση η φυσική καλλιέργεια, καρπός της θεωρίας αλλά και της πρακτικής του Masanobu Fukuoka με τις πέντε κύριες αρχές της: '' Όχι όργωμα, όχι λίπασμα, όχι φυτοφάρμακα, όχι βοτάνισμα και όχι κλάδεμα''.

Για να αλλάξουμε τη γεωργία πρέπει να αλλάξουμε τη διατροφή μας. Καμία αγροτική οικογένεια δεν θα έπρεπε να αγοράζει προϊόντα. Δεν είναι το θέμα πόσα βγάζω μόνο αλλά και πόσα θα ξοδέψω. Εάν βγάλω 10 κιλά σπανάκι θα πάρω 10 ευρώ. Εάν όμως τα κάνω 5 ταψιά σπανακόπιτες θα πάρω 50 ευρώ. Επίσης, όταν ένας αγρότης βγάζει 1000 ευρώ το στρέμμα δεν τον ρωτάμε πόσα ξοδεύει στα νοσοκομεία από τα φυτοφάρμακα που τον δηλητηριάζουν!

Ας εκπαιδεύσουμε και τα παιδιά μας. Ας κάνουμε σχολικούς λαχανόκηπους...αντί για σεμινάρια σεξ στα σχολεία.
Το κάψιμο του χωραφιού πριν το όργωμα στην ουσία δε λύνει κανένα πρόβλημα. Το θέμα είναι να έχουμε βλάστηση όλο το χρόνο.
Ο άνθρωπος πυροβολεί τη φύση γιατί η φύση είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης γι' αυτόν. Αν δεν αλλάξει αυτή η νοοτροπία, είναι σα να πυροβολούμε τον εαυτό μας. Δεν αλλάζει τίποτα.
Το μεγαλείο της φύσης συγκλονίζει, εάν δεν μας ταρακουνήσει μέσα μας τότε τι περιμένουμε;
Όλοι μας όταν πίνουμε νερό γάργαρο από πηγή βγάζουμε έναν βαθύ αναστεναγμό από μέσα μας. Εάν πιούμε εμφιαλωμένο συμβαίνει το ίδιο;
Η δράση θα έρθει από μόνη της εάν νιώσουμε βαθιά αυτό που γίνεται γύρω μας. Δεν γίνεται άνθρωποι να υποφέρουν παντού κι εμείς να είμαστε ευτυχισμένοι.
Αν αποφασίσουμε πραγματικά τι θέλουμε στη ζωή έχει ήδη αρχίσει να γίνεται.
Η πιο γρήγορη, οικονομική και αποτελεσματική μέθοδος για την αναβλάστηση στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι η σπορά με αεροπλάνο, μιας μεγάλης ποικιλίας σπόρων, που εμπεριέχονται σε σβόλους από αργιλόχωμα.
Η καταστροφή των δασών προχωρά με ξέφρενο ρυθμό, ενώ οι προσπάθειες αναδάσωσης με φύτευση δασικών δέντρων, όσο καλά οργανωμένες και αν είναι, δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα.


Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πως από ένα κτήμα, που ίσως κάποιος έχει σε ένα χωριό και που δεν μπορεί να το επισκέπτεται συχνά, υπάρχουν τρόποι, ώστε να “τρέχει” σοδειά, που θα μπορει να ταίσει τον ίδιο και την οικογένεια του, αλλά ακόμα και άλλες οικογένειες, παράγοντας όχι μονο τη βασική τροφή, αλλά και τα γύρω από αυτήν, όπως μαρμελαδες, κομπόστες, χυμούς, ξυλεία, βότανα, κ.τ.λ. Επίσης μπορεις να βγάλεις πολλά μικρά εισοδήματα, πουλώντας τα προϊόντα.



Ο Πολεμιστής Της Ειμαρμένης

Σχετική Ενημέρωση

loading...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο!