Πού θα βρω νερό στην επιβίωση;

Τρίτη, 09 Ιανουάριος 2018 22:36

10 μέθοδοι

 Το σώμα μας αποτελείται κατά 70% από νερό. Ήδη από την 1η μέρα χωρίς νερό αρχίζουν να εκδηλώνονται συμπτώματα αφυδάτωσης, ενώ την 3η μέρα βρισκόμαστε στο κατώφλι του θανάτου.

Έτσι μια από τις βασικές μας επιδιώξεις στην επιβίωση είναι να εξασφαλίσουμε νερό.

Πάμε να δούμε αρχικά, ένα συγκεντρωτικό βίντεο με τις πιο γνωστές μεθόδους εύρεσης νερού:

 

  1)Από τον κορμό ενός δέντρου.

Το δέντρο πρέπει να είναι σφενδάμη ή σημύδα, ενώ κάποιοι αναφέρουν και την συκομουριά. Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στα τέλη του χειμώνα- αρχές άνοιξης.

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε την μέθοδο καλύτερα

 ουσιαστικά χαράζεις στον κορμό ένα σχήμα V, αφαιρείς το κομμάτι του φλοιού, στερεώνεις ένα κομμάτι από καλάμι και συλλέγεις το τρεχούμενο νερό σε ένα παγούρι. Το νερό αυτό θα περιέχει και σάκχαρα και μεταλλικά στοιχεία, οπότε θα αρχίσει η ζύμωση μετά από μερικές ώρες και έτσι είναι θρεπτικό και ταυτόχρονα πόσιμο, μόνο για τις πρώτες 24-48 ώρες.

2)Συμπύκνωση σε λάκκο.

Εδώ χρειάζεται απαραιτήτως ο ήλιος και κάποιο νάιλον. Θα σκάψουμε λοιπόν τον λάκκο και αν βγάλει στον πάτο νερό, ακόμα καλύτερα. Αν βρούμε ήδη σκαμμένο λάκκο, αφαιρούμε το επιφανειακό χώμα, αλλά αφήνουμε τυχόν φυτά που περιέχει ή προσθέτουμε φρέσκα φύλλα που κόβουμε από κάποιο δέντρο. Θα βάλουμε στη μέση του ό,τι δοχείο έχουμε για να συλλέξουμε το νερό και θα καλύψουμε τον λάκκο με το νάιλον (σακούλα ή φύλλο). Στο κέντρο του νάιλον θα βάλουμε μια πέτρα, ώστε το νάιλον να αποκτήσει στο κέντρο τριγωνική κορυφή. Η υγρασία του χώματος, των ριζών και των φύλλων θα συμπυκνωθεί στο νάιλον και θα το έχουμε κατευθύνει να πέφτει πάνω στο τενεκεδάκι. Προσοχή οι άκρες του νάιλον πρέπει να θαφτούν και το νάιλον να μην είναι τρύπιο, αλλιώς οι υδρατμοί θα διαφεύγουν. Η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για βρώμικο αλλά και για θαλασσινό νερό.

3)Συμπύκνωση από κλαδί

Τυλίγουμε μερικά κλαδιά με αρκετά φύλλα μέσα σε μια πλαστική σακούλα ή νάιλον. Πρέπει να δεθεί για να μην υπάρχει διαφυγή των υδρατμών. Και εδώ απαιτείται ήλιος.

4) Βολβοί στις ρίζες μια φτέρης

5) Ρυάκι- πηγή

Αν η πηγή βγαίνει μέσα από τα βράχια του βουνού, πιθανότατα είναι καθαρό και πόσιμο νερό. Καλύτερα όμως, για να είμαστε σίγουροι, θα πρέπει να το βράσουμε και να το φιλτράρουμε.

6) Συλλογή βραδινής υγρασίας

Αυτό μπορεί να γίνει, είτε απλώνοντας ένα κομμάτι νάιλον όπου έχουμε τις άκρες πιο υψωμένες και το κέντρο ελαφρώς χαμηλότερα π.χ. με μια πέτρα, είτε αν με ένα απορροφητικό πανί, κάλτσα ή Wettex σκουπίσουμε το γρασίδι ή εναλλακτικά το αφήνουμε όλο το βράδυ κρεμασμένο. Η συλλογή πρέπει να γίνει πριν σηκωθεί ο ήλιος, γιατί μετά η υγρασία θα εξατμιστεί.

 Στην έρημο ή έναν ξερότοπο τι να προσέξω;

Φυτά, ζώα, πουλιά, έντομα, δηλαδή οποιαδήποτε ένδειξη ζωής, σημαίνει και νερό εκεί κοντά.

7) Φρούτα, λαχανικά, κάκτοι και ρίζες είναι πηγές νερού. Προσοχή, όμως, δεν τρώγονται όλοι οι κάκτοι

8) Βρόχινο νερό

9) Ξεραμένες κοίτες ποταμών.

Σκάβουμε ένα λάκκο κοντά τους και είτε βασιζόμαστε στο φιλτράρισμα των τοιχωμάτων του, είτε καλύτερα επαναλαμβάνουμε την μέθοδο της συμπύκνωσης.

10) Το θαλασσινό νερό μπορώ να το αξιοποιήσω;

Ποτέ μην πίνετε θαλασσινό νερό, γιατί μόνο θα επιδεινώσει την αφυδάτωση. Το ίδιο συμβαίνει και με το γλυφό νερό. Αλλά μπορώ να το αξιοποιήσω. Είτε θα σκάψω στην αμμουδιά ένα λάκκο και θα εφαρμόσω την μέθοδο της συμπύκνωσης, είτε θα το αποστάξω.

Προσπαθώ να κάνω τα στόμια να ενώνονται για να μην έχουμε διαφυγή υδρατμών. Για να το πετύχει, τα έβαλε να πατάνε πάνω σε άμμο. Αν είναι ανισομεγέθη, μπορώ να βάλω το ένα στόμιο μέσα στο άλλο. Προσοχή το μπουκάλι με το θαλασσινό νερό δεν πρέπει να υπερχειλίζει στην οριζόντια θέση, γιατί τότε θα αναμειχθεί το αποσταγμένο με το θαλασσινό νερό και δεν θα μπορούμε να το πιούμε. Θα χρειάζεται να αδειάζουμε το μπουκάλι με το αποσταγμένο νερό και να ξαναγεμίζουμε το άλλο με θαλασσινό, αλλά επειδή η φωτιά θα κρατάει την άμμο ζεστή, η νέα απόσταξη δεν θα παίρνει τόση ώρα, όσο η πρώτη.

 Και στο βουνό τι να προσέχω;

Προσέχουμε για ρυάκια και στάσιμα νερά. Το τρεχούμενο νερό από ένα ρυάκι είναι συνήθως πόσιμο, αλλά η επιβίωση δεν είναι ώρα για πειράματα. Θα το βράσουμε. Το στάσιμο νερό θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ αν αποφασίσουμε να το πιούμε, θα πρέπει οπωσδήποτε, να βραστεί και να φιλτραριστεί, όμως η παρουσία του δείχνει ότι υπάρχει κάποια πηγή νερού εκεί κοντά. Ψάχνουμε για μέρη όπου πυκνώνει η βλάστηση, πιθανό ήχο ρυακιού και για λεύκες…

Θέλετε να μάθετε κι άλλες μεθόδους για εύρεση νερού στην επιβίωση;

Δελφικός οδηγός επιβίωσης του Δημοσθένη Λιακόπουλου

Ασκληπιός

 

Σχετική Ενημέρωση

loading...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο!