ΝΙΝ ΖΟΥΤΣΟΥ

Παρασκευή, 03 Νοέμβριος 2017 21:44

Θα παρακολουθήσουμε ένα βίντεο εκπαίδευσης πάνω στην πολεμική τέχνη των shinobi, των γνωστών εκτός Ιαπωνίας ninja.

Το όνομα Νιν Ζούτσου (Ninjutsou) σημαίνει κυριολεκτικά: ο δρόμος της αορατότητας και πρόκειται για ένα είδος μυστικού ανταρτοπολέμου και κατασκοπείας.

-Στην αρχή του παρακάτω βίντεο ακούμε ότι η προέλευσή του είναι τόσο μυστηριώδης όσο και οι δεξιότητές του. Για όσους βέβαια διάβασαν τον τόμο 6 του ‘’γιατί και πως ζουν ανάμεσά μας’’ του Δημοσθένη Λιακόπουλου, δεν είναι και τόσο μυστηριώδεις. Δεν νομίζετε; Επίσης, ο μύθος λέει ότι κάποιοι shinobi μπορούσαν να πραγματοποιήσουν υπεράνθρωπες κινήσεις. Μήπως γιατί δεν ήταν όλοι τους άνθρωποι; Και μήπως γιατί σαν Μισναβάχ που ήταν χρησιμοποιούσαν το Βρεχμόν Ζούτσου που ήταν κατά πολύ ανώτερο από το Νιν Ζούτσου και το οποίο δεν ήταν ικανοί οι άνθρωποι να διδαχτούν; Οι κύριες χρήσεις του λοιπόν ήταν στην κατασκοπεία, το σαμποτάζ και τις δολοφονίες με τρόπο τέτοιο ώστε να περνούν απαρατήρητοι και όχι η μάχη εκ του συστάδην.

-σε όλες τις πολεμικές τέχνες η αρχή της επίθεσης είναι η καλή άμυνα. Όταν λοιπόν έρχεται ο αντίπαλος να σε σφάξει με ένα μαχαίρι, ο στόχος σου είναι να μην δεχτείς την μαχαιριά και ταυτόχρονα να αντεπιτεθείς δεδομένου ότι η άμυνά του τη στιγμή της επίθεσης είναι πεσμένη. Έτσι πρέπει να βρεθείς εκτός βεληνεκούς του μαχαιριού με πλάγια κίνηση, να απομακρύνεις το χέρι χτυπώντας στον αγκώνα και ταυτόχρονα να δώσεις ένα αιφνιδιαστικό χτύπημα στα μάτια. Το χτύπημα αυτό θα προκαλέσει μια παροδική τύφλωση και σύγχυση που θα σου ‘’αγοράσει’’ τα πολύτιμα δευτερόλεπτα ώστε να αποτελειώσεις τον αντίπαλο ή να τον καθηλώσεις σε μια επώδυνη γι’ αυτόν στάση συλλαμβάνοντας το χέρι απ’ τον πήχη και χρησιμοποιώντας το σαν μοχλό. Κατόπιν κλωτσώντας το καθηλωμένο χέρι ειδικά με το γόνατο, θα τον αναγκάσεις λόγω πόνου, να ανοίξει το χέρι και να πετάξει το μαχαίρι. Θα τον αποτελειώσεις κατόπιν με το μαχαίρι ή και χωρίς αυτό με λαβές. Εναλλακτικά, καθώς κινείται το σώμα κυκλοτερώς αντίθετα από το μαχαίρι και βγαίνοντας εκτός βεληνεκούς του, συλλαμβάνεις το χέρι από τον πήχη και με το άλλο χέρι σαν υπομόχλιο προκαλείς πόνο ή σπάσιμο στον αγκώνα.

-το χτύπημα με το πόδι μπορεί να στοχεύει στον καρπό αν ο στόχος είναι να πετάξει το μαχαίρι (προσοχή μην καρφωθείτε) ή στον  αγκώνα ώστε να σπάσει αναγκαζόμενος να κάνει μια κίνηση για την οποία δεν είναι σχεδιασμένος (οπίσθια κάμψη). Με τον ίδιο τρόπο κλωτσώντας στο γόνατο ή ακριβώς πάνω απ’ αυτό από μπροστά μπορείτε να το σπάσετε γιατί το γόνατο δεν είναι σχεδιασμένο για πρόσθια κάμψη. Αντίθετα, αν ο αντίπαλος έχει λυγισμένο το πόδι και το κλωτσήσουμε στην κνήμη, τότε απλά θα κάνει κάμψη του γόνατου και δεν θα σπάσει.

-προσέξτε ότι για να καθηλώσει τον αντίπαλο χρησιμοποιεί το ακινητοποιημένο χέρι του σαν μοχλό και κατόπιν πιέζει με το άλλο χέρι ή το γόνατο στον ώμο. Χτύπημα με αρκετή δύναμη θα εξαρθρώσει ή θα σπάσει τον ώμο.

-προσέξτε παρακάτω την τεχνική για την τούμπα. Γυρίζουν πάνω στον ώμο και όχι πάνω στον αυχένα. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού και παράλληλα διατηρείς την οπτική επαφή συνεχώς με τον αντίπαλο πράγμα απαραίτητο στη μάχη σώμα με σώμα

-ακολουθεί η εκπαίδευση με τα γνωστά μας shuriken. Συνήθως τα σκεφτόμαστε ως αστεράκια αλλά μπορεί να έχουν διάφορες μορφές όπως οδοντωτοί δίσκοι ή μαχαιρίδια. Απέναντι σε πανοπλίες δεν είχαν αρκετή δύναμη ώστε να τις διαπεράσουν και να σκοτώσουν, έτσι χρησιμοποιούνταν για να τραυματίσουν και να καθυστερήσουν τον αντίπαλο μέχρι ο ninja να καταφέρει να διαφύγει. Κατασκευάζονταν με σπιτικά υλικά όπως κάποιο μέταλλο ή νόμισμα ή καρφί που διαμορφωνόταν κατάλληλα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το πιάσεις και να το πετάξεις οπότε ανακαλύψτε αυτόν που σας ταιριάζει.

-Το πρώτο βήμα είναι να αντιληφθείς τον αντίπαλο που πλησιάζει. Πρέπει συνεχώς να είσαι σε επαγρύπνηση. Ένας ήχος από τα ρούχα, το πάτωμα, το ξεθηκάρωμα, μια μυρωδιά, μια δόνηση, μια αλλαγή στον αέρα μπορεί να τον προδώσουν. Αυτό αφορά κάθε αντίπαλο με οποιοδήποτε όπλο και όχι συγκεκριμένα με σπαθί.

-καθώς αμύνεται με σπαθί, βλέπετε ότι εφαρμόζει πάλι τις ίδιες βασικές πρακτικές. Βγαίνει εκτός βεληνεκούς με κυκλοτερή κίνηση, μπλοκάρει με το δικό του σπαθί, προκαλεί πόνο αποσυντονίζοντας τον αντίπαλο και κερδίζοντας τα δευτερόλεπτα πεσμένης άμυνας που του χρειάζονται για να τον αποτελειώσει.

-όσο κι αν η μάχη είναι φαντασμαγορική, η επιτυχία του Νιν Ζούτσου βασίζεται στο να μην γίνεις αντιληπτός, να διεισδύσεις γρήγορα και να αποτελειώσεις τον αντίπαλο εξίσου γρήγορα. Δηλαδή πρέπει να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τον αιφνιδιασμό. Ξεχάστε τις μονομαχίες ένας προς έναν. Στόχος είναι να σκοτώσεις χωρίς καν ο αντίπαλος να καταλάβει ότι γίνεται μάχη…

-κατόπιν ακολουθεί η εκπαίδευση σε ένα φαινομενικά τυπικό γιαπωνέζικο σπίτι. Δείτε πόσες καταπακτές και τούνελ έχει ενσωματωμένα. Έτσι ο αμυνόμενος έχει την ευκαιρία να βρεθεί πίσω από τον εισβολέα ή μακριά του. Χρήσιμη γνώση για την επιβίωση. Δεν νομίζετε; Ένα μέρος που δεν έχει καμία έξοδο διαφυγής παρά την κεντρική είσοδο- έξοδο, δεν μπορεί να είναι κατάλληλο…

-έπεται η εκπαίδευση σε στίβο μάχης που προσομοιάζει τα χαρακτηριστικά των κάστρων της ιαπωνικής φεουδαρχικής περιόδου. Θα πρέπει λοιπόν να σκαρφαλώσουν τοίχους, να περάσουν κρεμαστές γέφυρες κτλ κι όλα αυτά αθόρυβα. Θόρυβος σημαίνει θάνατος…

-προσέξτε ότι πρέπει να καλλιεργηθούν η αντοχή, η δύναμη, η ταχύτητα, η αυτοσυγκέντρωση και η μυστικότητα. Δεν αρκεί μόνο το ένα.

-τέλος, μια ακόμα βασική συμβουλή στη μάχη σώμα με σώμα είναι η διαρκής κίνηση. Μείνε ακίνητος εκεί που είσαι και απλά θα πεθάνεις. Διαρκώς πρέπει να κινείσαι και να πετυχαίνεις την απόσταση που επιθυμείς ως προς τον αντίπαλο ανάλογα με το όπλο που διαθέτεις.

Ασκληπιός

Σχετική Ενημέρωση

loading...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο!