-->

Το "success story" με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου: Παρά τις επιστροφές, οι οφειλές ως...δια μαγείας αυξήθηκαν!

Πέμπτη, 12 Οκτώβριος 2017 07:43

Πανηγυρίζουν στο Μαξίμου για την αποπληρωμή μέρος των χρεών, την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας αιμορραγεί. 

Πληρωμές ύψους 894,2 εκατομμυρίων ευρώ καταβλήθηκαν από την αρχή του έτους ως το τέλος Αυγούστου από το δημόσιο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα καθώς και για την τακτοποίηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν στους φορείς του δημοσίου και τις πληρωμές που πραγματοποίησαν για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα καθώς και για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πιστώσεις που διατέθηκαν προς τους φορείς για εξόφληση υποχρεώσεων προς τους ιδιώτες ανήλθαν έως τον Αύγουστο στο ποσό των 424,7 εκατ ευρώ ενώ εξοφλήθηκαν συνολικά υποχρεώσεις ύψους 513 εκατ ευρώ. Τον Αύγουστο διατέθηκαν πιστώσεις προς τους φορείς 32,2 εκατ ευρώ ενώ οι πληρωμές τους ανήλθαν σε 94,5 εκατ. ευρώ. Για εκκρεμείς επιστροφές φόρων από την αρχή του έτους έως τον Αύγουστο είχαν διατεθεί χρηματοδοτήσεις ύψους 145 εκατ. ευρώ ενώ οι τελικές πληρωμές (επιστροφές) ανήλθαν σε 108,3 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την τακτοποίηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι χρηματοδοτήσεις προς το ασφαλιστικό σύστημα από την αρχή του έτους έως και τον Αύγουστο ανήλθαν σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι τελικές πληρωμές διαμορφώθηκαν σε 272,9 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτό το οποίο δεν αναφέρουν στο Μαξίμου, είναι η παράλληλη αύξηση των χρεών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που ουσιαστικά οδηγεί σε έναν νέο φαύλο κύκλο οφειλών με ανοικτούς λογαριασμούς προς την αγορά. 

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτινάχθηκαν στα 6,026 δισ. ευρώ, από 5,438 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Δηλαδή δημιουργήθηκαν νέες οφειλές ύψους 588 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Βλέπουμε λοιπόν πως ακόμη και με τις πληρωμές του δημοσίου, το δίμηνο Αύγουστος-Σεπτέμβριος, σε καμία περίπτωση δεν μειώθηκε το χάσμα χρεών ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 

Σχετική Ενημέρωση

loading...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο!