-->

Συναγερμός στο ΝΑΤΟ για την αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα- Τι μέτρα θα πάρουν οι ΗΠΑ

Τετάρτη, 13 Σεπτέμβριος 2017 07:26

Οι δηλώσεις του Ερντογάν που άναψαν "φωτιές" στο εσωτερικό της Συμμαχίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει από την Ρωσία τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόνι Μάικλ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα Ρώσου ανταποκριτή στην Ουάσιγκτον.

"Ενημερώσαμε του Τούρκους αξιωματούχους για το ότι ανησυχούμε όσον αφορά την επικείμενη αγορά των S-400" επισήμανε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, προσθέτοντας ότι "συζητάμε ανοιχτά με την Τουρκία για το ζήτημα αυτό και έχουμε υπογραμμίσει ότι είναι αναγκαίο να διατηρήσουμε την επιχειρησιακή συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κατά την υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν σημαντικές αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού".

"Η Τουρκία -συνέχισε- είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ". Παράλληλα τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία " διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τις σχέσεις τους που αφορούν τις αγορές στρατιωτικού οπλισμού" και πως "η Τουρκία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για αντιπυραυλική συστήματα που παράγουν οι χώρες του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, για τις μακροπρόθεσμες ανάγκες της στον τομέα της αντιπυραυλικής της άμυνας". πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσαν και οι δηλώσεις Ερντογάν ο οποίος υποστήριξε ότι «τα όπλα των δυτικών είναι πολύ ακριβά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιμείνει στη συγκεκριμένη τακτική, την ίδια στιγμή που οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα με τη Γερμανία βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους τα τελευταία χρόνια, ενώ ένταση επικρατεί και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες έχει βρει «καταφύγιο» ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Επιπλέον, η Άγκυρα κατηγορεί «συμμάχους» της μέλη του ΝΑΤΟ, ότι υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους η ίδια έχει χαρακτηρίσει «τρομοκράτες». «Άπτεται σε μας να αποφασίσουμε πως θα διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία μας. Είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να πάρουμε για την άμυνα της χώρας μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως φαίνεται, η Τουρκία έχει αποφασίσει να χαράξει δικό της δρόμο μέσα στη διεθνή σκηνή, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν δειχνει να συνάδει με τη νατοϊκή γραμμή, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του γ.γ. του Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με την τεταμένη κατάσταση στον πλανήτη και την ενδεχόμενη απειλή της Ρωσίας.

Σχετική Ενημέρωση

loading...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο!