-->

Έγιναν «Τούρκοι» οι Γερμανοί με τον Ερντογάν! Α.Μέρκελ: «Μείνε μακριά από τις γερμανικές εκλογές»

Κυριακή, 20 Αύγουστος 2017 11:12

Της Λίνας Ακριβοπούλου

«Τούρκοι» έγιναν οι Γερμανοί μετά τις προτροπές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντπγάν προς τους Τούρκους ψηφοφόρους της Γερμανίας «να μην ψηφίσουν κόμματα που υιοθετούν επιθετική και ασεβή συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας», υποστηρίζοντας ότι τα δύο μεγάλα γερμανικά κόμματα Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν σαν επίκεντρο του προεκλογικού τους αγώνα επιθέσεις εις βάρος της Τουρκίας, προκαλώντας την άμεση αντίδραση τόσο της Άνγκελα Μέρκελ, όσο κια του Μάρτιν Σουλτς.

Συγκεκριμένα, η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Χέρφορντ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, έστειλε ένα σαφές και αυστηρό μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο λέγοντας ότι «δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, ούτε στον Πρόεδρο Ερντογάν να παρεμβαίνει. Οι Γερμανοί πολίτες, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν ελεύθερα το κόμμα που επιθυμούν».

Αλλά και  ο Μάρτιν Σουλτς καυτηρίασε την παρέμβαση του Ερντπγάν, τονίζοντας ότι  «δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Τούρκου Προέδρου να δίνει οδηγίες για τις γερμανικές εκλογές». Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στους Τούρκους της Γερμανίας ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία πρόσθεσε: «Ανήκετε σε εμάς. Δεν θα επιτρέψουμε τον διχασμό μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων στη Γερμανία».

Ακόμη και  ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Καγκελαρίας Πέτερ Άλτμαϊερ με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Bild» υπογράμμισε ότι «η έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έχει αποτέλεσμα. Οι ψηφοφόροι στη Γερμανία δεν θα επηρεαστούν από τις εκκλήσεις του Τούρκου Προέδρου. Δεν έχουν ανάγκη νουθεσιών από το εξωτερικό».

Η ακριβής δήλωση του Τούρκου προέδρου, ένα μήνα περίπου πριν τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών, είχε ως εξής: «Απευθύνομαι στους συμπατριώτες μου στη Γερμανία. Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι είναι εχθροί της Τουρκίας. Στηρίξτε κόμματα που δεν είναι εχθροί της χώρας μας. Στη Γερμανία ζουν περίπου 1 εκατ. Τούρκοι με δικαίωμα ψήφου. Καλώ τους Τούρκους που ζουν εκεί να μην ψηφίσουν κόμματα που υιοθετούν επιθετική και ασεβή συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας. Τους καλώ να δώσουν στις εκλογές, ένα μάθημα σε αυτά τα κόμματα».

Η γερμανοτουρκική κόντρα καλα κρατεί, αυτή τη φορά με αφορμή τον συγγραφέα Ντ. Ακάνλι

Αφρομή για τη νέα ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις προκαλεί η σύλληψη του Τούρκου συγγραφέα, με γερμανική μόνο υπηκοότητα, Ντόγκαν Ακάνλι, στη Γρανάδα της Ισπανίας.

Η σύλληψη έλαβε χώρα μετά από αίτημα της Τουρκίας στην Ιντερπόλ. Σημειώνεται ότι ο Ακάνλι, που από το 1991 ζει στην Κολωνία, μελετά στο έργο του τις διώξεις κατά των Αρμενίων, ενώ τουρκικό δικαστήριο αναίρεσε εκ των υστέρων αθωωτική δικαστική απόφαση του 2011 σε υπόθεση ληστείας και ανθρωποκτονίας κατά του Τούρκου συγγραφέα.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Μάρτιν Σουλτς, για τη σύλληψη του συγγραφέα, κατηγορώντας ανοιχτά τον Πρόεδρο Ερντογάν για «παρανοϊκή συμπεριφορά» και προσθέτοντας ότι «είναι ήδη σκάνδαλο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν συλλαμβάνει αθώους ακτιβιστές και δημοσιογράφους στην Τουρκία. Όταν τώρα το επιχειρεί και εκτός τουρκικής επικράτειας, τότε εμείς ως Ευρωπαίοι πρέπει να πούμε ένα αποφασιστικό όχι!».

Ο δικηγόρος του Τούρκου συγγραφέα εκτιμά ότι οι ισπανικές Αρχές θα αφήσουν κατά πάσα πιθανότητα  ελεύθερο τον πελάτη του, μιας και η τουρκική πλευρά δεν έχει καταθέσει στοιχεία σε βάρος του που να δικαιολογούν έκδοση στην Τουρκία.

Σχετική Ενημέρωση

loading...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο!