-->

Έρχεται ο «Κλεισθένης»: Αδύναμη αυτοδιοίκηση, περισσότερος κρατικός έλεγχος (ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, 16 Απρίλιος 2018 12:43

Αλλάζει ο τρόπος και ο χρόνος σύνθεσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αποφασισμένη να εφαρμοστεί η απλή αναλογική στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές εμφανίζεται η κυβέρνηση με τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη να ετοιμάζεται για την κατάθεση σχεδίου νόμου στην Βουλή.

Η απλή αναλογική ως γνωστόν προκαλεί προβλήματα στην σύνθεση διοικήσεων, καθώς εμποδίζει την σταθερή διακυβέρνηση.

Όπως θα δείτε και στα βίντεο τοπικοί παράγοντες έχουν ήδη προειδοποιήσει πως θα υπάρξουν προβλήματα στην σύνθεση δημοτικών συμβουλίων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θεσπίζεται κρατικός επόπτης νομιμότητας, έτσι ώστε το Κράτος να έχει τον πρώτο λόγο, ελέγχοντας τις τοπικές αυτοδιοικήσεις.

Αλλαγές και στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές και έτσι, αντί για τις 26 Μαΐου 2019, θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019.

Πιθανότερες ημερομηνίες μάλιστα είναι η 13η και -εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος- η 21η Οκτωβρίου του νέου έτους, ενώ με ειδικό νόμο θα παραταθεί η θητεία των νυν δημάρχων και περιφερειαρχών έως το τέλος του 2019, οι δε επόμενοι θα αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου του 2020, αντί της 1ης Σεπτεμβρίου του 2019.

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και συνεπώς οι έδρες θα μοιράζονται αναλόγως με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, ενώ για την εκλογή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη απαιτείται 50%+1 των ψήφων, ποσοστό που αν δεν συγκεντρώνεται στον πρώτο γύρο θα διεξάγεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δυο πρώτων της πρώτης Κυριακής!

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θεσπίζει επόπτη εργασίας, ο οποίος θα λάβει τις αρμοδιότητες για τον έλεγχο νομιμότητας από την αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση, ενώ θα “κατηγοριοποιεί” τους δήμους (π.χ. νησιωτικοί, ορεινοί, αγροτικοί) ώστε να προγραμματίζονται περισσότερο “στοχοποιημένες” κρατικές πολιτικές.

 

Σχετική Ενημέρωση

loading...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο!