-->

Οι Τούρκοι θα δικάσουν Αμερικανό Πάστορα "τρομοκράτη" - Πως εμπλέκεται η Ελλάδα!

Δευτέρα, 16 Απρίλιος 2018 10:24

Ξεκίνησε σήμερα στη δυτική Τουρκία,

η δίκη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον με την κατηγορία της «τρομοκρατικής» δραστηριότητας, ενώ η κράτησή του στην Τουρκία τροφοδοτεί εδώ και ενάμιση χρόνο την ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Ο Μπράνσον διεύθυνε με τη σύζυγό του Νορίν μια προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη επί περίπου είκοσι χρόνια προτού συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές τον Οκτώβριο του 2016. Η δίκη του διεξάγεται στην Αλιάγα της Σμύρνης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πάστορας Άντριου Μπράνσον, κατηγορείται «ότι ανήκει και συμμετέχει στη διεύθυνση» του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο εγκέφαλος της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι είναι έτοιμος να ανταλλάξει τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που είναι εγκατεστημένος στην Πενσιλβάνια, με τον Αμερικανό πάστορα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ωστόσο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχουν σαφώς επιδεινωθεί μετά το πραξικόπημα, κυρίως εξαιτίας των επανειλημμένων εκκλήσεων της Άγκυρας για έκδοση του Γκιουλέν, που παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς ανταπόκριση.

Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συνάντησε στα τέλη Μαρτίου 2016 στην Άγκυρα τη Νορίν Μπράνσον, σύζυγο του πάστορα, που αρχικά είχε επίσης συλληφθεί αλλά αφέθηκε ελεύθερη. Ο Τίλερσον δήλωσε τον Αύγουστο πως ο Μπράνσον έχει «φυλακιστεί άδικα».

Σημείωση:

Όπως διαβάσατε και παραπάνω, οι Τούρκοι έχουν χαλάσει τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ εδώ και καιρό, αλλά όχι τόσο ώστε να μην συνεργάζονται (προς ώρας).Κρατάμε "μικρό καλάθι" γιατί οι Τούρκοι δεν είναι και πολύ σταθεροί στις επιλογές τους. Από στιγμή σε στιγμή μπορεί να χαλάσουν τις σχέσεις τους με την Ρωσία και να στραφούν ξανά προς την Δύση!

Ο φόβος για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Αν οι Τούρκοι δεν διστάζουν να δικάσουν έναν Αμερικανό, τι τύχη θα έχουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί; Σκεφτείτε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια από τις δύο υπερδυνάμεις του πλανήτη. Αν λοιπόν οι γείτονες τολμάνε να «δαγκώνουν» το χέρι μιας υπερδύναμης, φανταστείτε τι περιμένει την Ελλάδα η οποία είναι σαφώς κατώτερη από τις ΗΠΑ (δεν υπάρχει καν σύγκριση).

Βέβαια όλα είναι παιχνίδια και μάλιστα «βρώμικα», τα οποία όμως έχουν πραγματικές επιπτώσεις.Ο φόβος μας λοιπόν είναι λογικός και πραγματικός.

Συμπέρασμα:

Οποιαδήποτε εξέλιξη στην γειτονική χώρα, μας ενδιαφέρει άμεσα. Άλλωστε ο Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια μας έχει δείξει ότι είναι ικανός να κάνει τα πάντα ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία.

Σχετική Ενημέρωση

loading...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο!