-->

(ΑΝΑΝΕΩΣΗ) Ερντογάν προς Τσίπρα: «Ξεμπέρδεψε με όσους αντιδρούν και έλα να τα βρούμε»-ΒΙΝΤΕΟ

Πέμπτη, 07 Δεκέμβριος 2017 14:02

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

 «Πιστεύω βαθιά στην ελληνοτουρκική φιλία και το έχω αποδείξει ως πρωθυπουργός».

Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έσπευσε εκεί μετά την συνάντηση με τον ΠτΔ, όπου έθεσε θέματα σε Αιγαίο και Θράκη.

«Ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές με εντάσεις και μεγάλες προκλήσεις, όπως το προσφυγικό, η Συρία και η ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και να βρούμε λύση σε σύνθετα προβλήματα. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ενθάρρυνα τον ΠτΔ να σας προσκαλέσει γιατί είναι ιστορική και η πρόκληση που στόχο έχει να επιδιώξουμε να χτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη», ανέφερε ο πρωθυπουργός!

Σχόλιο el.gr: Εδώ φάνηκε ο πραγματικός φόβος της κυβέρνησης, η περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία θα αμολήσει κύματα μουσουλμάνων κατά της Ελλάδας, κάτι που ακόμα και η αριστερή «πολιτική ανοιχτών συνόρων» αδυνατεί να αντιμετωπίσει.

«Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι ο δικός σας σκοπός. Σαν μηχανικός που είμαι πρέπει να τις χτίσουμε σε σταθερά θεμέλια», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο «μηχανικός» επικεφαλής της κυβέρνησης. και συνέχισε:

«Οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως και οι δικές μας. Σημασία έχει οι διαφωνίες να διατυπώνονται με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη».

Σχόλιο el.gr: Ό,τι είναι να... «λυθεί» ας «λυθεί» λοιπόν χωρίς προκλήσεις, χωρίς θόρυβο δηλαδή, με... «σεβασμό στην αντίθετη άποψη», όπως ονομάζονται πλέον τα δίκαια του Ελληνισμού. 

«Πιστεύω ότι αν σήμερα το καταφέρουμε αυτό, η επίσκεψη δεν θα είναι μόνο ιστορική αλλά θα ανοίξει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών».

Ποιο θα είναι άραγε αυτό το νέο κεφάλαιο;

Ο Ερντογάν ανέφερε με τον αμανέ πιο ψηλά από ποτέ:

«Όπως είπα και κατά τις συνομιλίες με ΠτΔ, πιστεύω ότι Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να παραμερίσουν το κενό μέρος. Πρέπει να εστιάσουμε σε αυτή την αντίληψη στις συνομιλίες μας. Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν ιδεολογικές εμμονές».

Σχόλιο el.gr: Ποιοι είναι αυτοί που έχουν ιδεολογικές εμμονές;

Από την πλευρά της Ελλάδας πάντως, όσοι Έλληνες, πολιτικοί και μη, αρνούνται την παράδοση στις αλυτρωτικές αξιώσεις εις βάρος της χώρας μας, καθώς η επίσημη θέση της Τουρκίας είναι πως τα εδάφη τους φτάνουν μέχρι την Θεσσαλονίκη.

Όσο για τα κοινά Ελλάδας και Τουρκίας, αυτά είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων και των ελληνογενών της Μικράς Ασίας, της Αντ. Θράκης και του Πόντου.

«Εμείς ως χώρα, ως τουρκική δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Είμαστε δύο λαοί που συνυπήρξαν, ζήσαμε πολύ κοντά, έχουμε ομογενείς που ζουν στη χώρα σας, το ίδιο κι εσείς».

Σχόλιο el.gr: Η πρώτη φράση αναδεικνύει την γνωστή ανατολίτικη κουτοπονηριά των Τούρκων.

Όσο για την δεύτερη, απλά τόνισε ξανά πως, για τους Τούρκους, η μειονότητα στην Θράκη είναι τουρκική και όχι μουσουλμανική, κατά παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης.

 «Εύχομαι και λέω μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη από προηγούμενες πολιτικές που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας και να είμαστε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Τα λάθη είναι πια κομμάτι της ιστορίας και πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε πολύ δυνατά θεμέλια. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, να αρθρώσουμε κοινή ρητορεία. Μεταφέρω τις προσωπικές μου ευχαριστίες αλλά είμαι και εκπρόσωπος του λαού μου».

Σχόλιο el.gr: Κοινή ρητορεία Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της «ειλικρινούς φιλίας» που ζητά η κυβέρνηση. Την φιλία όπως την φαντάζονται οι Τούρκοι φυσικά: Σαν ένα παντρεμένο ζευγάρι, έλεγε ένας αείμνηστος τουρκολόγος, όπου τον ρόλο του άντρα κατέχει η Τουρκία, σύμφωνα με τα ισλαμικά πρότυπα.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ: Με ευθύνη κυβερνώντων, ανοίγεται τεράστιο θέμα σε σχέση με τον Status Quo Ελλάδας-Τουρκίας μέσα σε ελληνικό έδαφος! 

  1. Παρουσιάστηκε συνέντευξη του Ερντογάν, μία μέρα πριν την επίσκεψή του, όπου έθεσε ζητήματα σε σχέση με την Συνθήκη της Λωζάνης.
  2. Την επόμενη μέρα, ο ΠτΔ αναγκάστηκε να απαντήσει σε αυτά που ειπώθηκαν.
  3. Έτσι, ο Ερντογάν βρήκε ευκαιρία και μπροστά  στις διεθνείς κάμερες έθεσε τις αξιώσεις της Τουρκίας μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σχετική Ενημέρωση

loading...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο!