Παράνοια: "Έγκριτοι" νομπελίστες υποστηρίζουν πως οι χαμηλοί φόροι...αυξάνουν τις ανισότητες!

Πέμπτη, 07 Δεκέμβριος 2017 17:30

Επιζητούν δηλαδή έναν άκρατο κομμουνισμό με εξοντωτικούς φόρους; 

Η φορολογική μεταρρύθμιση που υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα αυξήσει τις ανισότητες και τις ευκαιρίες για φοροαποφυγή, δήλωσε ο Νομπελίστας Οικονομίας Ρίτσαρντ Θέιλερ.

«Αν δεχθούμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας είναι η αυξανόμενη ανισότητα, τότε μια φορολογική μεταρρύθμιση που το κύριο αποτέλεσμά της είναι η αύξηση της ανισότητας μοιάζει να είναι σε λάθος κατεύθυνση», είπε ο Θέιλερ σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη όπου βρίσκεται για να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ.

Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αφήνουν επίσης μεγάλο περιθώριο για φοροαποφυγή, ιδιαίτερα μέσω των αποκαλούμενων “pass-through” επιχειρήσεων (ετερρόρυθμων εταιρειών με φορολογικά ευεργετήματα για τους εταίρους τους), είπε.

«Για μένα μοιάζει με μια πρόσκληση στους δικηγόρους να επινοήσουν νέους τρόπους να παρακάμπτουν φόρους», είπε ο Τάιλερ, ο οποίος κέρδισε το βραβείο των εννέα εκατομμυρίων κορωνών (945.000 ευρώ) φέτος για την εργασία του σχετικά με το πώς η ανθρώπινη φύση επηρεάζει την ορθολογική λήψη αποφάσεων.

Ένας ενιαίος φόρος χωρίς εξαιρέσεις θα ήταν μια καλύτερη επιλογή, είπε ο Θέιλερ, ο οποίος είναι καθηγητής συμπεριφορικής επιστήμης και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

«Υπάρχει μια ειδική συμφωνία για τα ιδιωτικά τζετ. Νομίζω πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ιδιωτικά τζετ δεν είναι εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη φορολογικών περικοπών», πρόσθεσε.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία έχουν διαφορετικά σχέδια για τη φορολογική μεταρρύθμιση τα οποία θα πρέπει τώρα να ενοποιηθούν σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο που θα προσθέσει 1,4 τρισεκ. δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια στο δημόσιο χρέος των 20 τρισεκ. δολαρίων.

Ο Θέιλερ είπε επίσης πως η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με έναν μεγάλο λογαριασμό για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση,

«Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν θα είναι δωρεάν λόγω των χρημάτων που θα εξοικονομήσει η Βρετανία όταν φύγει από την ΕΕ. Αντίθετα νομίζω ότι θα υπάρξει ένα τίμημα», είπε ο Θέιλερ.

«Νομίζω ότι θα ήταν ανεύθυνο να φύγει από την ΕΕ χωρίς τουλάχιστον να δώσει την ευκαιρία στο κοινοβούλιο, αν όχι στον λαό, να ψηφίσει για κάτι για τους όρους του οποίου έχει μια ιδέα».

Σχετική Ενημέρωση

loading...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο!