Πώς να αναγνωρίσετε τον παραλογισμό

Κυριακή, 15 Απρίλιος 2018 21:55

Όταν σας πείθουν για κάτι παράλογο, θα πρέπει να γνωρίζετε

ότι είναι μια μορφή χειραγώγησης που ξεπερνά την αμφισβήτηση της λογικής σας.
"Αυτό δεν συνέβη ποτέ - είναι στη φαντασία σου" . "Όλοι συμφωνούν ότι υπερβάλεις". "Ξέρει πολλούς να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο; "
Αν αυτές οι φράσεις μοιάζουν με ένα γνωστό απόσπασμα από συζητήσεις που είχατε, ίσως γίνατε στόχος μιας μορφή συναισθηματικής κακοποίησης, βασισμένη στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που έχουν πεταχτεί ήδη από πολλούς.
Τα παιχνίδια μυαλού που παίζουν είναι διαβολικά. Θέλουν να σας πείσουν ότι είστε μια ασταθής προσωπικότητα, απομονωμένη από την πραγματικότητα που ζείτε. Αυτά τα παιχνίδια χειραγώγησης μυαλού μειώνουν την αντίληψη προσπαθώντας να ακυρώσουν τις ανησυχητικές ενδείξεις, ή αποδείξεις. Κρύβουν στοιχεία και αμφισβητούν τη λογική . Ο φόβος του παράλογου, κάνει επιθετικούς τους ανθρώπους που θέλουν την πραγματικότητά τους να είναι σταθερή χωρίς αλλαγές, με αποτέλεσμα να αμφισβητούν οτιδήποτε περίεργο συμβαίνει. Η υποτίμηση της πραγματικότητας που συμβαίνει γύρω μας, είναι πιο περίπλοκη από όσο φανταζόμαστε.
Δείτε πιο κάτω κάποιες ενοχλητικές τακτικές χειραγώγησης που χρησιμοποιούνται καθημερινά στην πράξη.
Τακτική # 1: Ανατρέπουν την αντίληψη της πραγματικότητας σας.
Προσπαθούν να υπερισχύσουν σε σημείο που να αμφισβητείτε την κρίση σας . Όπως σε όλες τις παραποιήσεις υπάρχουν διαβαθμίσεις αμφισβήτησης. Μπορεί να πείτε σε ένα παιδί " Δεν μπορεί να πεινάς, μόλις έφαγες ένα σνακ", ή να μπείτε σε μεγαλύτερη κλίμακα αρνούμενος προφανή γεγονότα, όπως τη φωτογραφία του γάμου που δημοσίευσε κάποιος πρίν χρόνια στο Facebook και έπειτα είπε στη φίλη του ότι ήταν της φαντασίας της.
Αν επαναλαμβάνετε ένα ψέμα αρκετά συχνά, θα το πιστέψετε σαν να είναι αλήθεια.
Τακτική # 2: Αυτοί που χειραγωγούν με ψέματα δεν θέλουν απαραίτητα να σας καταστρέψουν.
Θέλουν να κάνουν τα πράγματα ευκολότερα για τον εαυτό τους, και στοχεύουν στη διαμόρφωση της ψυχολογίας σας με ένα συγκεκριμένο σύνολο όρων που επιβάλλουν. Δεν είναι πάντα συνειδητοί. Στην πραγματικότητα μπορεί να μην σχεδιάζουν να υπονομεύσουν τη λογική σας, αλλά έχουν ανάγκη να σας ελέγχουν. Λειτουργούν υπονομευτικά, ώστε να μην αντιδράσετε και τους προκαλέσετε. Στη συνέχεια, φτάνουν τα πράγματα εκεί που θέλουν, τρώγοντας το γλυκό τους, χωρίς αναστάτωση, συζητήσεις συμβιβασμούς ή συνεργασίες.
Τακτική # 3: Τροφοδοτείται συχνά από σεξισμό.
Χρησιμοποιείται συχνά ως μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης κατά των γυναικών, και τροφοδοτεί τα σεξιστικά στερεότυπα των γυναικών που θεωρούνται εν μέρει παράλογες, ζηλιάρες, υπερβολικά συναισθηματικές, αδύναμες ή ανίκανες.
Η Δρ. Kate Abramson του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα αναφέρει ότι οι άνδρες σπουδαστές είχαν κάνει μια λίστα από ελκυστικές γυναίκες. Σε αυτή τη λίστα περιλαμβανόταν η ακαταλληλότητα, και η υπερβολική ευαισθησία. Είχαν αναφέρει ότι μια γυναίκα ασχολείται περισσότερο με την ανασφάλειά της και ενεργεί όπως η στερεότυπη «τρελή γυναίκα».
Τι ακριβώς συμβαίνει; Όταν μια γυναίκα αποτελεί απειλή για τον άνδρα και τα πρότυπά του, χτυπάει συναγερμός στη σεξιστική συμπεριφορά του. Η υπονόμευση αρχίζει χρησιμοποιώντας σεξιστικά στερεότυπα για να υποτιμήσουν τα γυναικεία παράπονα. Αντί να ασχοληθούν σοβαρά με τα "παράπονα" διαψεύδουν, παρερμηνεύουν και απορρίπτουν χωρίς δεύτερη σκέψη οτιδήποτε, δίνοντας το χαρακτηρισμός της ανόητης ή υπερευαίσθητης. Με αυτόν τον τρόπο, τα σεξιστικά στερεότυπα χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των ίδιων σε ένα συνεχόμενο μοτίβο παράλογης "λογικής" που διαιωνίζεται.
Τακτική # 4: Κάνουν τη διαφωνία αδύνατη.
Μόλις δυσφημίσουν κάποιο επιχείρημά σας επίσημα το διαγράφουν. Όταν υποτιμηθεί και διαψευστεί η αξιοπιστία με την υπονόμευση - (είσαι τρελός, ψεύτης, ασταθής, αποτυχημένος ή έχεις χάσει το μυαλό σου) - αυτόματα χτίζουν μια υπόθεση εναντίον σου. Επομένως, δεν μπορείτε να διαφωνείτε ή να διαμαρτύρεστε. Όσο πιο έντονες είναι οι αντιρρήσεις σας, τόσο περισσότερο σας υπονομεύει, χαμογελώντας με θλίψη λέγοντας: "Βλέπεις πώς αντιδράς; Σου το είπα ότι είσαι παράλογος".
Τακτική # 5: Σας κάνουν να συμφωνείτε με την άποψή τους.
Χρειάζονται ένα περιβάλλον με άτομα που να συμμορφώνονται με τα πρότυπά τους. Επίσης χρειάζονται τα ίδια τα άτομα που υπονομεύουν να συμφωνούν μαζί τους. Επομένως, δεν τους αρκεί να λένε για παράδειγμα ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια αθώα διασκέδαση. Χρειάζονται να υπάρχουν και άλλοι που να συμφωνούν με τα λεγόμενα τους. Για αυτά τα άτομα η ιδανική περίπτωση θα ήταν άν ο στόχος όχι μόνο συμφωνεί, αλλά να πειστεί επίσης ότι του άξιζε να υπονομευθεί επειδή είναι τρελός, υπερβολικά ευαίσθητος και φαντασιόπληκτος. Ο στόχος του είναι επίσης να ακυρώσετε τον εαυτό σας .
Όχι μόνο δεν σας παίρνουν σοβαρά, αλλά σας κάνουν να αναρωτιέστε για την αξιοπιστία σας, και να αμφισβητείτε τις εμπειρίες την κοινή λογική, τα συναισθήματα, τη μνήμη, ακόμα και αυτά που έχετε δει λίγο πριν με τα μάτια σας.
Είτε γίνεται στο Χόλιγουντ είτε στη δική σας ζωή, να θυμάστε οτι κανείς δεν μπορεί να υπονομεύσει την προσωπικότητά σας και να σας χειραγωγήσει, αν δεν του το επιτρέψετε. Είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης, που σας ακυρώνει και σας απομονώνει από το βασικό ένστικτο αυτοπροστασίας. Ξεκινήστε νωρίς την αποκάλυψη των ψεμάτων και εμπιστευθείτε την κρίση σας.

Σχετική Ενημέρωση

loading...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο!