Ξεκινάει το «παζάρι» της δεύτερης αξιολόγησης

Τετάρτη, 11 Ιανουάριος 2017 09:49

Το «μεγάλο παζάρι» που στόχο έχει να κλείσει ανώδυνα η δεύτερη αξιολόγηση,

ξεκινάει σήμερα με την συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικων Ευκλ. Τσακαλώτος με το Γάλλο ομόλογο του Μ Sapin.

O διεθνής κύκλος επαφών του έλληνα υπουργού, ο οποίος θα συνεχιστεί αύριο με την συνάντηση που θα έχει με τον Επίτροπο Pierre Moscovici, έχει ως στόχο να επιτευχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός της Ελλάδος με τους δανειστές έτσι ώστε το αργότερο στο Eurogroup του Φεβρουαρίου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. 

Αντίθετα οι πιθανότητες για μία ευνοϊκή κατάληξη νωρίτερα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Ιανουαρίου είναι μάλλον περιορισμένες, αφού ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί ούτε το πότε θα επανέλθουν οι επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα. Στην περίπτωση που οι «προπαρασκευαστικες επαφές του κ. Τσακαλώτου» εξελιχθούν επιτυχώς, είναι πιθανόν την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Euro Working Group να υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή της Τρόικας. 

Βέβαια τα πλέον αγκαθώδη ζητήματα όπως το ύψος του πακέτου θα πρέπει να καταλήξουν οι δύο πλευρές για μετά το 2018, είναι ακόμη ανοικτά. Η ελληνική πρόταση για μέτρα 2,5 δισ. ευρώ την τριετία 2018 - 2020 φαίνεται να προσκρούει στην επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο εκτιμά ότι ένα τέτοιο πακέτο είναι πολύ μικρό για να στηρίξει τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ), και ειδικά σε μία οικονομία όπως η ελληνική, η οποία μετρά περίπου επτά χρόνια ύφεσης. Σε κάθε περίπτωση, παρόλο που ο ορίζοντας των μέτρων είναι μακροπρόθεσμος, αυτά θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα από την ελληνική Βουλή. 

Ήδη στο τραπέζι επανέρχονται λύσεις οι οποίες κινούνται στην λογική των προτάσεων που κατέθεσε με το γνωστό του άρθρο ο P. Tomsen του ΔΝΤ. Έτσι πλέον «ατύπως» και «ψιθυριστά»  για πρώτη φορά η κυβέρνηση φέρεται να συζητά το θέμα της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου ποσού κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 8.836 ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει κατεβάσει το όριο του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5.000 ευρώ. Κάτι που αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε αυτομάτως σε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. 

Στο νέο πακέτο μέτρων το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, εκτός από το μικρότερο αφορολόγητο περιλαμβάνεται και η επέκταση του κόφτη στους μισθούς και στις συντάξεις μετά το 2018 προκειμένου να «γεφυρωθεί» το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές για το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2018-2020.

(insider)

loading...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο!