Διεθνείς οργανισμοί και ΜΜΕ επικρίνουν τις ελληνικές αρχές για την κατάσταση των προσφύγων

Τετάρτη, 11 Ιανουάριος 2017 08:05

Διεθνείς οργανισμοί, όπως οι «Γιατροί χωρίς σύνορα»

(στους οποίους είχε υπηρετήσει ο νυν υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής), αλλά και ΜΜΕ σχολιάζουν την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να προστατεύσει τους πρόσφυγες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Επανεμφανίζονται ερωτηματικά για το πώς η Ελλάδα διαχειρίζεται τα περίπου 90 εκατ. ευρώ από το κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίθαλψή τους.

Όπως έγινε γνωστό χθες, η κυβέρνηση, κατόπιν παρέμβασης του πρωθυπουργού, θα μεταφέρει πρόσφυγες από τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, εθελοντικές οργανώσεις απευθύνουν έκκληση στους τοπικούς ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων για την προσωρινή στέγαση όσων το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων που βρίσκονται εντελώς εκτεθειμένοι στο πολικό ψύχος.

Με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου 130 πρόσφυγες, με προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά που διέμεναν σε καλοκαιρινές και εντελώς ακατάλληλες για χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες σκηνές, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της Λέσβου. Στο νησί αναμένεται να ελλιμενιστεί σήμερα μετά το μεσημέρι (καιρού επιτρέποντος) το αρματαγωγό «Λέσβος» του Πολεμικού Ναυτικού, όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν περίπου 500 πρόσφυγες. Το «Λέσβος» μεταφέρει κλίνες, στρώματα, θερμαντικά μέσα, τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ για την κατεπείγουσα κάλυψη ζωτικών αναγκών.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, στον καταυλισμό προσφύγων στο Ελληνικό, εξακολουθούν να διαμένουν σε πρόχειρες σκηνές περίπου 400 προσφυγές. Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε το Ελληνικό «Ειδομένη της Αττικής» και εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά του Γιάννη Μουζάλα. «Ο κ.Μουζάλας ομολογεί την αποτυχία του και αναλαμβάνει κάθε φορά την πολιτική ευθύνη. Συνεχίζει, όμως, να παραμένει στη θέση του» σχολίασε στο twitter ο κ. Βαρβιτσιώτης. Και παρατήρησε ότι «οι συνθήκες φιλοξενίας που αντίκρισα εδώ, στην 'Ειδομένη της Αττικής', αντικατοπτρίζουν -πάνω από όλα- το μέγεθος της κρατικής ανικανότητας και αναλγησίας. Οι σκληρές εικόνες των παιδιών, αλλά και όλων των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις εγκαταστάσεις θα πρέπει να στοιχειώνουν καθημερινά τα κυβερνητικά στελέχη».

Διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης μεγάλης επιρροής, όπως οι βρετανικοί Guardian και Independent, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 4.500 πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας υπό άθλιες συνθήκες, ενώ οι φυσικές τους αντοχές καταρρέουν και αρχίζουν να εμφανίζονται επικίνδυνα νοσήματα λόγω της παρατεινόμενης κακουχίας.

Τα δημοσιεύματα ακολούθησαν την προχθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, η οποία και χαρακτήριζε σαν πολύ άσχημη την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Ακόμα και η δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, ότι δηλαδή «δεν θα μείνει κανένας πρόσφυγας στο κρύο», έχει προκαλέσει κύμα επικρίσεων στο εξωτερικό, καθώς διαψεύστηκε στην πράξη.
«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να σταματήσουν να συγχαίρουν τον εαυτό τους για τις ανθρωπιστικές επιτυχίες την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλειφθεί και υποφέρουν στα ακραία καιρικά φαινόμενα» ήταν η αυστηρή δήλωση του Clement Perrin, επικεφαλής της αποστολής των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα. Ο ίδιος, δε, υπενθύμισε ότι «κανένας άνθρωπος που αναζητά προστασία, που προσπαθεί να διαφύγει από μια εμπόλεμη ζώνη, από βασανισμούς και βία δεν θα πρέπει να εγκαταλείπεται στο κρύο».

Βέβαια, δεν παραβλέπεται το γεγονός ότι η χαμηλή απορρόφηση των προσφύγων από την Ενωμένη Ευρώπη είναι κρίσιμο μέρος του προβλήματος. Το Σεπτέμβριο του 2015 η ΕΕ είχε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης που προέβλεπε την υποδοχή 160.000 ανθρώπων. Ωστόσο, ύστερα από σχεδόν ενάμιση χρόνο μόλις 7.800 άτομα έχουν μετακινηθεί από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Roland Schoenbauer, τον εκπρόσωπο τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται διασκορπισμένοι στα ελληνικά νησιά, με τους 4.600 να έχουν στοιβαχτεί στη Μόρια της Λέσβου, μολονότι η χωρητικότητα της συγκεκριμένης δομής είναι πολύ μικρότερη.

Σχετική Ενημέρωση

loading...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο!