«Μπαλαντέρ» η Τουρκία στην κρίση της Συρίας, ζητά τώρα να τελειώσει οριστικά το καθεστώς Άσαντ (ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, 15 Απρίλιος 2018 19:57

Του Άρη Δημόπουλου

Εμμένουν στο "διπλό παιχνίδι" οι Τούρκοι.

Παρά τις συνομιλίες που είχαν αργά χθες οι ηγέτες των Ρωσίας και Τουρκίας για δήθεν εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, η Άγκυρα εκδηλώνεται όλο και περισσότερο στο συριακό ζήτημα και προσπαθεί να αρπάξει κομμάτια από την «εδαφική πίτα» της κατεστραμμένης χώρας. 

Ή τουλάχιστον έτσι φαντάζονται οι Τούρκοι τον ρόλο τους στην πολύπαθη Συρία, προσφερόμενοι μάλιστα να...γλυτώσουν τη Συρία από τον "μοχθηρό" Άσαντ:

«Η επέμβαση της Δύσης στρέφεται κατά του καθεστώτος, ελπίζω το αποτέλεσμα να ήταν εστιασμένο. Πρέπει να σώσουμε την Συρία από αυτό το καθεστώς».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του στην Αλάνια.

Ακολούθησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντίρμ, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την επίθεση της Δύσης στη Συρίας, ξεσπώντας με μένος κατά του συμμάχου των Ρώσων, Μπασάρ αλ Άσαντ:

«Βλέπουμε αυτές τις [αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ] ως ένα θετικό βήμα, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για μια διαρκή ειρήνη».

Θυμίζουμε παράλληλα την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, μερικές στιγμές μετά την πυραυλική επίθεση της Δύσης κατά της Δαμασκού.

Την ώρα λοιπόν που τα ρωσικά οπλικά συστήματα αναχαίτιζαν τους δυτικούς πυραύλους πάνω από τη Συρία, η θέση της Άγκυρας ήταν η παρακάτω:

«Χαιρετίζουμε αυτή την επιχείρηση, που ανακουφίζει τη συνείδηση ολόκληρης της ανθρωπότητας για την επίθεση στην Ντούμα, που όλα οδηγούν στο να αποδοθεί στο (συριακό) καθεστώς. Το συριακό καθεστώς, που εδώ και περισσότερο από επτά χρόνια κατατυραννεί τον ίδιο τον λαό του, τόσο με συμβατικά όσο και με χημικά όπλα, έχει βαρύ παθητικό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου».

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής:

Ως πότε η Άγκυρα θα συνεχίζει να ισορροπεί επικίνδυνα ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, πόσο μάλλον όταν ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη να προβεί στην «μεγάλη προδοσία» κατά της Μόσχας; 

Ασφαλώς δεν αναφερόμαστε σε μία "ουδέτερη στάση", αλλά στον ρόλο πρωταγωνιστεί που θέλει ύπουλα να λάβει η Τουρκία στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής και της Αν.Μεσογείου.

Και μπορεί η δυτική πυραυλική επίθεση στη Συρία -η δεύτερη σε ένα χρόνο- να έμοιαζε περισσότερο με συνεννοημένη "επίθεση-χάδι" , ωστόσο στην ώρα της μεγάλης σύγκρουσης η Τουρκία θα κληθεί να διαλέξει δίχως κουτοπόνηρες στρατηγικές.

Και το πιθανότερο είναι να επιλέξει τον αφανισμό της:

                                                                                                                                                                         

                                                                                                                                                                  

 

 

 

Σχετική Ενημέρωση

loading...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο!